<<< Vissza

Lépések programja

2005. június 17.

 
A téma: a 100 lépés programja. Megismertetésére országos kampányba kezdett a kormány. Szentesen Baráth Etele tárca nélküli miniszter várta a javaslatokat, kéréseket. Mint mondta, a kormány, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel az élen, hosszú távú fejlesztésekre épít. Ugyanakkor vallják, meg kell oldani a következő napok, hetek, hónapok gondjait.

Mert a legkülönbözőbb helyeken a legkülönbözőbb problémákkal találja szemben magát a kormány. A miniszter kijelentette: a mezőgazdaságnak az elmúlt 15 évben csak a túlélésre volt lehetősége. A rendszerváltáskor 2,5 millió ember vesztette el az állását. A vállalkozások jelentős hányada kényszervállalkozás lett. Az emberek megpróbáltak olyan munkában elhelyezkedni, amihez nem értettek, meg kellett tanulniuk az újat. Ma 12-15 ezer munkahelyet kínálnak, nincs megfelelő szakember. A magyar gazdaság baja: az emberek szakképzettsége elszakad attól, amilyen munkát keresne. A kormány kidolgozza a munkába visszavezető támogatás rendszerét. Megváltozik a munkanélküli segély: álláskereső támogatás lesz, aki dolgozni akar, azt kell segíteni. Segíteni azokat is, akik nehezebben tanulnak. Azt várják a programtól, hogy az életfeltételek javuljanak.

Például azzal, hogy megpróbál lépésről lépésre igazságot teremteni, újra osztani. Fontos, hogy a rendszer belső arányai változzanak meg. Ne kelljen titokban dolgozni. Nagy gond, hogy egyes vállalatoknál a dolgozók jelentős hányadát feketén foglalkoztatják. Minimálbéren. A tisztességes dolgozók, akik keveset keresnek, ők fizetik be a járulékokat azok helyett, akik nagy jövedelműek ugyan, de nem fizetnek. Azok, akik egész életükben fizették, kapnak egy alacsony nyugdíjat, mert alacsony volt a jövedelmük. Tízmillió embernek (vagy talán többnek is) van társadalombiztosítása különböző címen, abból 2,7 millió személy fizet tb-járulékot. Nekik kell helytállniuk azok helyett, akik kilopják a zsebünkből a pénzt. A költségvetés ebbe tönkre megy - jelentette ki a miniszter.

A teremben kíváncsiak voltak arra, hogy mikor oldódik meg a magyar mezőgazdaság dolga? Az APEH is szóba került a fórumon. Mint kiderült, az egyszerűsített vállalkozói adó bevezetésével többet fizettek be az államkasszába. S, ha így van, akkor az APEH ne jelentse be, hogy az EVA-sokat elkezdik ellenőrizni. Egy jó kommunikált dolgot ne rontson el - hangzott el a vélemény.

Egy kisvállalkozó: "... ha ma kellene szavazni, kevesen adnánk voksunkat az uniós csatlakozás mellé. Az utóbbi időben csak a kárát láttuk. Önök nagyon lelkendeznek, biztosan jó lesz egyszer. A 100 lépés programja jó, egyetértek vele, de igazából lényegi dolgokhoz nem nyúl. Felháborító a bankok hitelezési politikája. A legtöbb kisvállalkozó csak belebukhat, nem tud fölszabadultan tervezni. A legjobban menő vállalkozások az adófizetők pénzéből váltak azzá, valamit kellene velük kezdeni. A 100 lépés programját csak akkor tudom elfogadni, ha a kormány hozzá mer nyúlni a járulékterhekhez, az adókhoz, áfákhoz, mert ezek rettentő magas terhek."

Elhangzott a másik kérés is, hogy a miniszter "ötleteket adjon, hogyan csináljuk, mit tegyünk, forrásokat mondjon".

Egy nyugdíjas a következőket mondta: "Elhangzott az imént, hogy a kismamáknak is jobb lesz a program végrehajtásával. Örülök neki. De mi lesz a nyugdíjasokkal? Meggyőződésem, hogy a választás előtt ránk is fognak gondolni. De ne csak akkor tegyék. Baloldali érzelmű ember vagyok, de csalódott is. A fórumon megjelentek száma is mutatja, mennyire el vagyunk keseredve. Kevesesen jöttek el, ezen is el kell gondolkodnia a kormánynak, a szocialista pártnak."

L. J.


<<< Vissza