<<< Vissza

Határon átnyúló
Közös turisztikai és gazdasági pályázat

2005. június 17.

 
Az EuroRegionális Központ a Demokráciáért, Facsád (Faget-Románia) és Szentes önkormányzatával közösen elindította a közös határon átnyúló gazdaság és turisztika helyi fejlesztési programját, valamint kommunikációs központját. Határon átívelő marketing tevékenységét egy közös Szentes-Facsád projekt keretében kívánja megvalósítani az Európai Unió PHARE CBC Románia/Magyarország "Közös Kisprojekt Alapjának" támogatásával.
Egy olyan pályázatról van szó, amely közösen ismert alapra épül Magyarország és Románia között.

Célja a helyi gazdaság fejlesztése Szentes és Facsád térségében, leendő turisták és befektetők figyelmének felkeltése, integrált szolgáltatások, információk nyújtása képzésekkel és konzultációs lehetőségekkel. A célközönség: Facsád és Szentes helyi közigazgatás alkalmazottai, turisztikai tevékenységgel foglalkozó személyek és támogatók (kis- és középvállalkozások, utazási ügynökségek, irodák, civil szervezetek, stb.), valamint olyan cégek képviselői, akik befektetési lehetőségeket keresnek a két térségben.

A lebonyolító és szervező EuroRegionális Központ a Demokráciáért társaság székhelye Temesváron van, tőle 100 kilométerre terül el Facsád. A pályázat megírása szomszédainknál történt, Szentes, mint város partner ebben.

- Szemináriumon vettem részt Temesváron, ott ismerkedtem meg a város egyik képviselőjével, akkor jött az ötlet, mi lenne, ha a két város összefogva elkészítene valamit - mondja Lantos Sándor, a projekt helyi koordinátora. - A téma adott: az országnak, a településeknek gazdasági és turisztikai fellendülésre lenne szüksége. A két település természeti adottságai nagyban eltérnek egymástól: nálunk a termálvíz, a napfény a jellemző, különféle vizek, Facsádnál kezdődik a Kárpátok, dombos-hegyes vidék.

A programban öt szeminárium szerepel, 2-2 Szentesen és Facsádon, az internetes modul Temesváron. Az első találkozó augusztus 24-28. között lesz Szentesen, a szervezők 15-15 fős csoportokban gondolkodnak turnusonként, fele-fele arányban. A következő programnap: szeptember 7-én kezdődik, szintén városunkban. A folytatás már a román partnernél lesz októberben. Azt követi decemberben az első turisztikai és gazdaságfejlesztési vásár Romániában, ami kétnapos lesz, majd a szentesi második rendezvény januárban. A részvétel ingyenes, szállást, utaztatást a szervezők a pályázati forrásból finanszírozzák. A szemináriumok nyelve angol. Ez valamelyest elgondolkoztatja Lantos Sándort. Azt mondja, meg kell győzni az embereket, hogy kommunikáljanak egymással. Ez egy lehetőség, amit ki kell használni. 2007-ben Románia is az EU tagja lesz, a közös Európának része.


<<< Vissza