<<< Vissza

Francia delegáció Szentesen

2005. június 17.

 
Háromfős katonai delegáció látogatta meg a Szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki dandárt néhány nappal ezelőtt. Nem ez volt az első alkalom, hiszen már 1994 óta folyamatos a kapcsolat a francia II. Műszaki ezred és a helyi dandár között.

Szinte minden évben szerveznek találkozókat. Itthonról is többször látogattak már el Franciaországba. Az utazások alatt szakmai tapasztalatokat szereztek, megismerték a kint használt eszközöket és a katonák feladatait.

Mint Pálfi Sándor ezredes elmondta, hasonlóan működik a francia hadsereg is, de persze nagyobb a magyarnál, és több eszközzel is rendelkezik.
A háromfős katonai küldöttség május 22-én érkezett városunkba, különböző bemutatókat és tájékozatókat láthattak, hallhattak az itteni munkáról. Ellátogattak Szegedre is, a Tisza-parti város nagy tetszést aratott.

A tapasztalatokat a francia alezredes így összegezte: nagyon érdekesnek és profinak találták a víztisztító alegység bemutatóját. Igaz náluk is van víztisztító egység, de ez teljesen más gépekkel működik. Az alezredes elismerését fejezte ki az itt folyó munkáról és hozzátette: a magyar katonák mindig ismerik a feladatukat, és jól alkalmazzák a megszerzett tudást.

S, hogy milyen a magyar felszereltség? A franciák szerint az itt használt orosz felszerelések jók, még akkor is, ha kicsit régiek. Hátrányuk csupán annyi, hogy használatukhoz több emberre van szükség.

A kiképzés is dicséretet érdemel, és mint mondták profi műszaki katonákkal találkoztak itt, akik ráadásul barátságosak és közvetlenek is.

A francia műszaki ezred parancsnokhelyettese szerint jól halad a professzionális hadsereg építése Magyarországon. Ők ezt már jóval korábban - 10 évvel ezelőtt elkezdték.

A mostani látogatás után ismét a magyarok utaznának Franciaországba, bár még nincsenek tervek erre vonatkozóan. Pálfi Sándor szerint: egy-egy ilyen kiutazás elég költséges, de lehetőséget nyújt arra, hogy gyakorlatozás közben lássák a francia műszakiakat, és tanuljanak abból a szervezettségből és irányításból, ami ott nagyon magas színvonalon történik.

A francia parancsnokhelyettes hozzátette: ismeri a nehézségeket, amivel a magyar katonáknak sokszor szembe kell nézniük a pénzügyi háttér miatt, de látja, megvan a magyarokban a hozzáállás és a meggyőződés a hadsereg folyamatos fejlesztéséhez.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza