<<< Vissza

Sebességmérés a városban
Csekket kapnak a szabálytalankodók

2005. június 17.

 
A városban gyorsan terjedt a hír: a szentesi rendőrkapitányság egy traffipax (sebességmérő) készüléket kapott. Már régóta tervezték megvásárlását, mert a gyorshajtást szinte csak ezzel lehet visszaszorítani.

A sebességmérőt Bottyán József főhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője mutatta be.

- A kapitányság májusban kapta meg a traffipax készüléket, amit eddig a makói kapitányság használt. Ők az év elején kaptak egy új lézeres sebességmérőt, így a régit megkaptunk mi. Ez egy MicroSpeed radar traffipax, ami hagyományos papír alapú fényképet készít a gyorshajtóról. Mozgásból nem tud dolgozni, tehát mindenképp álló járműből méri az elhaladókat és a szembejövő forgalmat.

- Milyen sebességgel közlekedhetünk? Milyen sebességküszöbnél exponál a traffipax?


- A városban 50 km/h a megengedett sebességhatár. Kivétel a táblával jelzett területek, mi
nt pl. a Kertvárosi városrész, ahol 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. A készüléket 60 km/h-ra állítottuk, tehát, aki ennél nagyobb sebességgel halad, már bőven túllépi a határt, és szabálysértést követ el. A készüléknek +-3 km/h a tűrési hibahatára, tehát, ha valakit lefényképez, az már nagyobb mértékben átlépte az amúgy
53 km/h sebességet, ami már szabálysértésnek minősül.

- Milyen sebesség kell megközelíteni a vasúti átjárót?


- Sajnos, sokan nem tudják, hogy honnan milyen sebességgel kell megközelíteni a vasúti átjárókat. Lakott területen belül 30 km/h, és az első előjelző táblától már ezzel a maximált sebességgel szabad haladni. Lakott területen kívül pedig 40 km/h a megengedett sebesség.

- Milyen sűrűn mérnek Szentes útjain?


- Minden nap dolgoznak a kollégák a készülékkel. A hét öt napján Szentesen és Nagymágocson várható sebességellenőrzés, két napon pedig Csongrád területén mérünk. Szentes környékén is ez a készülék dolgozik, de előfordulhat, hogy egy nagyobb megyei akció keretében akár lézeres készülék is ellenőrzi a sebességet.

- Hol figyelnek kiemelten és ellenőriznek gyakrabban?


- Sok kritika érte a rendőrséget, hogy a Kertvárosban nem találkoznak ilyen készülékkel, és a lakosok is panaszkodtak a gyorshajtók miatt. Így ott minden nap jelen leszünk. A vasúti átjáróknál is sűrűn mérünk, mert ott nagyon sok baleset történik. Kiemelten figyelünk a város ki– és bevezető útjaira, a fő közlekedési utakra (45, 451), és a várost elkerülő útszakaszra.

- Mi a teendő, ha valaki mégis túllépi a sebességhatárt, és ezt fénykép is dokumentálja?


- Aki túllépi a sebességhatárt, jobban jár, ha kifizeti a helyszíni bírságot (legfeljebb 10 ezer forint és 3 büntetőpont), mintha feljelentésre kerül sor, mert a szabálysértési eljárás során 60 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható gyorshajtó, emellett a büntetés járművezetéstől való eltiltással is párosulhat. Azonban nem a helyszínen kell kifizetni a büntetést, hanem a szabálysértők csekket kapnak, amit befizetve jogerősen vége az ügynek.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza