XXXVI. évfolyam 14. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Épül a művészetek háza
 

2005. április 8.


Képünkön: A két polgármester, Szirbik Imre és Szilágyi Géza a sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Eredményes lett a PHARE CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztés című program, melyet Szentes és Újszentes együttműködve nyújtott be. A pályázattal megközelítőleg 300 ezer eurót nyert a város a Mátéffy-Burg-féle gólyás ház művészetek házává történő átalakítására.


Bővebben


 

Nemzetközi Családfesztivál
"Szeretettel építjük a jövőt"

2005. április 8.


A világ több mint száz országában több száz városban egyidejűleg, április 16-án a Fokoláre Mozgalom kezdeményezésére rendeznek családfesztivált. Magyarország két helyszínen, Budapesten a Nemzeti Sportcsarnokban és Szentesen a Dr. Papp László Sportcsarnokban ünnepli a családokat, mint a társadalom alappillérét jelentő, legmeghatározóbb közösségét.

A Katolikus Egyházban született Fokoláre Mozgalom az 1940-es évektől kezdve a megújulás egyik jelentős képviselője. Alapvetően fontosnak tartja, hogy az Evangélium igazságai megjelenjenek mindennapjainkban, és az embertársainkkal való kapcsolatainkban. A lelkiséget II. János Pál pápa is támogatta, az első családfesztivált 1981-ben, Rómában ezekkel a szavakkal zárta: "Az előbb azt kívántam nektek, hogy legyetek Egyház. Most azt szeretném kívánni az Egyháznak, hogy legyen olyan, mint ti."

Az idei, harmadik fesztivál dél-alföldi eseményeinek szervezője, a Szent Anna Plébánián közel tíz éve működő családos csoport vezetője, Binder István és neje Binderné Berkecz Mária. Binder István elmondta: az első két családfesztivált Rómában tartották. Ma azonban, mikor a világ több mint száznyolcvan országában van jelen a mozgalom, a fesztivál megjelenése is megváltozott: több mint száz városban egyszerre, egy napon ünnepelnek.

A Duna Televízió közvetítésének köszönhetően délután a szentesiek is bekapcsolódhatnak a világ vérkeringésébe, a központi rendezvény a Capitóliumon zajlik.

Szentesen a délelőtt tíz órakor kezdődő eseményen négy téma - a párkapcsolat (konfliktuskezelés, hűség), gyermekek a családban, generációk együttélése, család a társadalomban - gondolati fonalára fűzve mondják el tapasztalataikat felnőttek, fiatalok és gyerekek. Az együtt gondolkodást neves művészek előadása színesíti, az információs szigeteken szakemberek segítik a felmerülő kérdések megválaszolását.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója, Nemes Éva az intézményt egész napra megnyitja a Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéből érkező családok gyermekei előtt, pedagógusok és cserkészek városnézést és kézműves foglalkozást terveznek a fesztivál idejére.

A szentesi esemény fő védnökei Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök, dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke, és Szirbik Imre Szentes város polgármestere.

N. A.

 


 

Szupermarket lesz a Kálából
Parkoló épül a Rákóczi utcai piacon

2005. április 8.


Képünkön: Vásárlóközpont lesz az Apponyi téren - mondja Mészáros Zoltán vezérigazgató.

Sajátosnak véli a mai helyzet Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatója. Miért gondolja így? Április 29-én lesz a Szentes és Vidéke Áfész küldöttgyűlése, amikor is számot adnak a szövetkezet tevékenységéről, ami már jószerivel vagyonkezelési tevékenységet jelent. Ezen a küldöttgyűlésen már a Hunor Coop Részvénytársaság tevékenységéről, eredményeiről, idei elképzeléseiről, távlati stratégiájáról kell majd szólnia.


Bővebben


 

Igazságáért élni fog!
 

2005. április 8.


Engedjétek meg, kedves Olvasóim, hogy II. János Pál emlékére és tiszteletére igénybe vegyem naplófeljegyzéseimet.

1978. szeptemberben vagyunk, mikor a hó 28. napjának éjszakáján váratlanul meghalt I. János Pál pápa. Akkor döbbenten ezt jegyeztem fel: "Fantasztikus! Dolgozik a lélek? Miért? Mire készül az Úr?"


Bővebben


 

Jótékony szórakozás
A Rigófészek Alapítvány javára

2005. április 8.


A Rigó Alajos Gyermekotthon Gyermekönkormányzata és a Csongrádi Színtársulat március 31-én jótékonysági estet rendezett a Tóth József Színházban. A műsor ideje alatt szinte teljesen megtelt a színházterem.

Dr. Demeter Attiláné igazgatónő, az est háziasszonya köszöntötte a jelenlévőket, akik azért jöttek, hogy "szórakozva segítsenek, és segítve szórakozzanak." Köszönetet mondott Óvári Attilának, az iskola nevelőtanárának és Marton Piroskának, a Csongrádi Színtársulat tagjának, hiszen az ő ötletük volt a jótékonysági est megrendezése. A Bányainé Déló Nagy Gabriella gyermekotthon vezető által irányított kollektíva is sokat segített abban, hogy a rendezvény létrejöhessen.


Bővebben


 

Erdélyi történetek
 

2005. április 8.


Még az év elején a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola vendége Czakó Gabriella és Nagy M. Vera. Iskolánk Utánfutó programsorozatának 3. előadásában erdélyi élményeikről meséltek nekünk.

Gabi néni harminc évig tanított ének tagozatos gyerekeket. Vera nővér, az iskola-nővérek rendjének szerzetese, tizenkét évet tanított különböző magyarországi iskolákban. A tapasztalataik elgondolkodtatók. Mindketten úgy érezték, hogy az idő múlásával egyre nehezebbé vált az éneklés által elbűvölni a gyerekeket, a zene erejével hatni rájuk, közelebb vinni valami igazán lényegeset a lelkükhöz.


Bővebben


 

Leégett a városháza
Évfordulónaptár 2005

2005. április 8.


15 éve, 1990. április 1- 2-án a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos tanulói sikeres műsort tartottak az újszentesi kultúrházban és Temesváron a Magyar Színházban. A vendégszereplést Keserű Imre tanár szervezte.

60 éve, 1945. április 2-án Szentesre érkezett Veres Péter író, az Országos Földbirtokrendező Tanács elnöke, és nagygyűlésen tájékoztatta a földigénylőket a földreform munkálatairól.

55 éve, 1950. április 3-án a városi képviselő-testület ünnepi ülése kimondta, hogy hazánk felszabadításának emlékére a Széchenyi út elnevezését Felszabadulás útjára (ma Csongrádi út), a Luther tér elnevezését pedig Tolbuhin térre változtatja át (ma Luther tér).
15 éve, 1990. április 5-én a Bárdos Lajos Vegyeskar vendégeként Szentesre látogatott a Német Szövetségi Köztársaság Rheine és a szomszédos Mesum városának női kara. A vendégkórusok a zeneiskola hangversenytermében és a Szent Anna templomban mutatták be műsorukat.

25 éve, 1980. április 6-án az órák előreállításával (Magyarországon első ízben) életbe lépett a nyári időszámítás, amely szeptember 28-ig tartott.

245 éve, 1760. április 7-én hatalmas tűzvész ütött ki Szentesen, amelynek következtében a város kétharmad része megsemmisült. A középületek mellett (iskolák, református templom, magtárak, malmok) 211 lakóház égett hamuvá. Leégett a városháza is, benne a város régi irataival.
90 éve, 1915. április 8. 54 éves korában elhunyt dr. László (Lőwy) Vilmos (1864-1915), Szentes város 22 éven át volt tiszti főorvosa, megyei képviselő, tiszteletbeli megyei főorvos, a szentesi gimnázium közegészségtan tanára.

85 éve, 1920. április 8-án született Mácsai Katalin (1920-1988) magyar-német-történelem szakos polgári iskolai tanárnő, 1962-1975 között a Petőfi Sándor Utcai Általános Iskola igazgatója.

15 éve, 1990. április 8-án az országgyűlési képviselőválasztás második fordulóján dr. Papp Lehel Györgyöt (MDF) választották meg Szentes és térsége országgyűlési képviselőjévé. (A leadott szavazatok megoszlása: dr. Papp Lehel György MDF 44,26 %, László Béla SZDSZ 27,96 %, Imre Károly FKgP 27,78 %.)

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005. április 8.


Elrontották a legszebb tavaszi nemzeti ünnepünket. Szabadon, zavartalanul. Az ünneppel együtt megszaggatták a nemzetet is. Szabadon. Zavartalanul. Ez most már mindig így lesz?

A nép többsége mindig bölcs. Csak kár, hogy a bölcs többség hallgat, amikor szólnia kellene.

Ha azoknak a kereszténységét, akik szájjal és tollal kereszténynek nevezik (mondják, írják) magukat, összevetjük a Biblia tanításaival, nevetni kell, írja egy rangos mai magyar író. Megpróbáltad-e az összehasonlítást? Én igen. Az írónak igaza van. Kár...

Ha mindazok, akik a keresztény jelzőt saját céljaikra használják, valóban keresztények volnának, vasárnaponként megtöltenék a templomokat.

A társadalomban nem csak értelmiségiekre, de jól képzett szakmunkásokra is szükség van. Nekik aligha okoz gondot az elhelyezkedés.

Dr. Imre Ernő

 


 

Középvárosok műhelye
Melyik a jó település?

2005. április 8.


Az Ecorys Magyarország Kft. (EMC) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) együttműködésében - a közvetítővárosi fórum-sorozat keretében - rendeztek konferenciát Szentesen március 30-án.

A konferencián elsőként Gauder Péter, az EMC ügyvezetője tartott előadást arról, hogy a jövőben milyen lehetőségei lehetnek a közvetítővárosokká alakuló középvárosoknak. De miért is jó ez? A közvetítő várossá alakuló középvárosok kiépítve a térszervező erőt, a tágabb földrajzi környezetük valódi szervező központjává válnak. Ez azonban csak azoknak a városoknak sikerül, amelyek jövőbe mutató dinamikát vezetnek be, és kiépítik az információs kor intelligens város funkcióit.

Sajnos a magyar kis- és középvárosokban gyakran hiányoznak a megfelelő szolgáltatások és a kihívást jelentő munkahelyek. Ezek pedig mindenkinek a "jó élet" feltételeit jelentik. Ma a versenyképessé válás a térbeli együttműködés, és a munkamegosztás, azaz térszerveződés eredményességének függvénye. A középvárosokban meg kell erősíteni a kis és középvállalkozásokat. Az innovációs és a befektetés alapú fejlesztés ötvözése kínál gyors esélyt a sikeres fejlődésre.

A konferencián előadás hangzott el a többcélú kistérségi társulásokról, az előadó Deák László, a Belügyminisztérium munkatársa volt.

Deák László elmondta: a kormány 2004-ben 73 többcélú kistérségi társulással, valamint 69 területfejlesztési célú kistérségi társulással kötött támogatási megállapodást közel 7,2 milliárd forint értékben. Idén a működő kistérségi társulások normatív támogatása már közel 9 milliárd forint lesz.
De új társulások megalakulását is támogatja 6,4 milliárd forinttal. A városoknak jelentős szerepük van a kistérségi együttműködésben. Így például az egészségügyi szolgáltatások nyújtása, a speciális, középfokú ellátó-szolgáltató tevékenységek ellátása.

Szendrényi Péter főosztályvezető-helyettes a Magyar Terület - és Regionális Fejlesztési Hivataltól az Európai városhálózat újjászületéséről és a középvárosok szerepéről beszélt. Mint elmondta, hazánkban sokszor ellentmondásos a várossá nyilvánítás, így sok az olyan helység, amely nem vált igazi térségi központtá. Ezeken a településeken a lakosság ellátatlan marad, és tovább terhelődnek a környező térségi központok. Az ország legfejletlenebb részei az észak-keleti, a keleti és a déli határ mentén találhatóak. A térségek előrejutása érdekében szükséges a határ menti településközi, gazdasági, civil kapcsolatok bővítése, és az EU csatlakozással megnyílt lehetőségek kihasználása. Egy térség helyzetének javítása érdekében többtípusú fejlesztés egyidejű megvalósítása szükséges. Minden térségnek legyen olyan akarata és mondanivalója, ami támogatható és megvalósítható.

K. A.

 


 

Éles verseny az iskoláknál
 

2005. április 8.


Karikó-Tóth Tibor első ciklusát tölti a helyi önkormányzatban, a Fidesz MPSZ támogatásával került a testületbe. Számára, mint mondja, nagy kihívást jelent a helyhatóságban dolgozni. Úgy gondolja, annak ellenére, hogy ellenzéki oldalon áll, s ebből kiindulva az ellenzéki oldal mindig kisebbséget képvisel, azért néhány dologban sikerült befolyásolniuk a városvezetés véleményét. Sajnálatosnak tartja viszont, hogy sok esetben méltatlan politikai vita helyszínévé vált a városi közgyűlés.


Bővebben


 

Szemétre vadásztak a vadászok
 

2005. április 8.


A magyarországi vadásztársaságok környezettisztító akciójában több mázsa szemetet szállítottak el a 45-ös főút szentesi szakaszáról. A múlt hétvégén a szarvasi elágazásnál található autós pihenőhelyen közel egy pótkocsinyi szemetet gyűjtöttek össze. Sajnos a tiszta idilli állapot nem tartott sokáig, mert a hétvége során több zsáknyi háztartási hulladék landolt az ott található szeméttárolóban és környékén.

A szemetet szemügyre véve, a hulladék gazdája (aki a szemetet kihozta) kutyát tart, van egy 1 év körüli gyermeke, a napokban vásárolt fűnyíró-
gépet, dohányzik, 45-ös a lába, és rendszerint vásárol bort a Lidl-ben, de Tesco-ban is megfordul. Ugye, mennyi mindenről árulkodik a kidobott hulladék? Csakhogy, ebben az esetben ezeket a nyomokat a szentesi rendőrök fogják vizsgálni, környezetszennyezés címszó alatt!!!

Vidovics Ferenc

 


 

A város egyedisége
 

2005. április 8.


A 2005. januárban kiírt Szentes város logó pályázatra 18 pályázó küldte be munkáit. A szakmai zsűri hosszas tanakodás után négy pályázó pályaműveit jutatta a második körbe. Ez a négy pályázó átdolgozásra, továbbgondolásra viszszakapta pályázatát, melyek újabb értékelésen vettek részt.

Sajnos a pályaművek között a szakmai zsűri nem talált rá a Szentes kifejező, egyediségét sugárzó, megjelentethető és mutatós logóra, ezért győztest nem hirdetünk. A második körbe bejutott négy pályázó különdíjban részesül.

A pályázatokról Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens ad tájékoztatást.

 


 

Fotó, zene, film
 

2005. április 8.


Csakúgy, mint a novemberben lezajlott Szentes Underground fesztivál, az április 12-től 16-ig tartó Életjel Napok is civil kezdeményezés nyomán szerveződött. A teljes programot hiába keressük az önkormányzat reprezentatív műsorfüzetében. Az eseménysorozat nem nélkülözi a "hivatalos" támogatást, ám így mégis az undeground szférában maradt. Minden bizonnyal nem a színvonala végett.

Az őszi rendezvénynél nagyobb szabású Életjel Napok nyitott a film- és a fotóművészet felé, és lépett az irodalom irányába. (Nem hiányoznak persze a zenei programok sem: Replika-koncert, tehetségkutató verseny, szentesi zenekarok fellépése (Quest from Inside, Plasma Press, Gömb, Hypertonia), amelyeket a következő számunkban fogok részletesen ismertetni.) 14-én, csütörtökön 17 órakor koncertfotó- és koncertbelépő kiállítás nyílik a Galéria Kávéházban Pálvölgyi Krisztina alkotásaiból, illetve Ohratka János (Obi) gyűjteményéből. A fiatal fotós 2000-ben és 2001-ben a Sziget Fesztiválon, 2003-ban pedig a főváros Erzsébet téri Gödör Klubjában tárta munkáit a nagyközönség elé. Most többek közt a Quimbyt és az Anima Sound Systemet láthatjuk viszont a képein. Pálvölgyi Krisztina így ír: "A koncertekre jellemző villódzó, nagyon erős, színes fények, állandóan változó fényviszonyok és sokszor roppant izgága fotóalanyok nagyon megnehezítik az ember dolgát. Én mégis ezeket a nehézségeket szerettem volna a képek elkészítésénél előnnyé kovácsolni. Próbáltam kihangsúlyozni ezeket a nem mindennapi vad színeket, a színpadon érezhető dinamizmust, a sokszor esetlen pillanatokat, és sok olyan portré is készült, ami már inkább hasonlít egy festményhez, mint egy elkapott koncertpillanathoz." A fotók egyébként meg is vásárolhatók. Ohratka Jánosról, vagy ahogyan barátai nevezik: Obiról most csak annyit, nála aktívabb, lelkesebb koncertlátogatót nem ismerek a városban! A többit el fogom mondani szóban, a kiállítás megnyitóján. Aznap, tehát csütörtökön 18 órától filmvetítések kezdődnek a művelődési és ifjúsági házban "Szentes retro", valamint "Budapest retro" címmel. A részletekkel ebben a lapszámban külön írás foglalkozik.

Olasz Sándor

 


 

Séta a Levin körúton
Időutazás a javából

2005. április 8.


"A Levin körút pompás vendéglőkkel, békebeli kávéházakkal és nyüzsgő kocsmákkal van szegélyezve. Ha ráérősen végigballagunk rajta, bekukkanthatunk mindbe. A Pipában Krúdy épp az igazi rostélyosokról mesél. Todor Zsivkov kifőzdében bolgár tengerészek és magyar turisták csorbát kanalaznak. És a történeteket mindig a has szemszögéből látjuk. Gyomoridő. Velővilág. Csak nézünk ki a bendőnkből bambán.

A Levin körút rövid elbeszélések gyűjteménye, ahogyan Cserna-Szabó András eddig megjelent írásai is. A kötet alcíme - hasnovellák, gasztroesszék - leginkább Krúdy írását Az emlékek szakácskönyvét idézi; az evés-ivás témája így pusztán ürügy, mely a férfilét problémáit körüljáró elmélkedésekbe fut. "Olvasásra melegen és hidegen is ajánljuk." (litera.hu)


Bővebben


 

A szentesi gyerek laza...
Badár Sándor - Horváth János: Jappán

2005. április 8.


Retró útikalandkönyv. Így szerepel a műfaj meghatározása a kötet borítóján. Ebből csak a retró kitétel szorul magyarázatra, pedig most divatos kifejezés. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy korosodni kezd egy generáció (talán inkább kettő), melynek meghatározó élményei 20-30-40 évvel ezelőttiek. Most már lehet ezekről, a helyzetekről, - kalandokról őszintén, derűsen, netán öniróniával beszélni. Hát akkor rajta! - gondolta a szerzőpáros, mert beszélni azt tudnak. Alapvető irodalmi ötletnek számít: ha valami élőszóban jól hat, van esély arra, hogy írásban is megállja a helyét. A fülszöveg javaslata szerint képzeljük el a két - eddig jobbára moziból ismert - szerzőt, amint sör mellett mesélnek, dőljünk hátra szóhoz úgysem jutunk mellettük.

Miről van szó? Két szentesi karatéka majd' 20 évvel ezelőtt úgy dönt, hogy ellátogat Japánba. Ez ma nagy utazásnak számít. 1987-ben pedig őrült ötletnek. Főleg szerény anyagi eszközökkel. De - ahogy a címben idéztem a könyv kulcsmondatát: "A szentesi gyerek laza…" A Badár - Horváth duó pedig kiemelkedően az. ( Most már persze gyerek helyett inkább középkorú úriembernek kellene őket titulálni Remélem nem sértődnek meg.) Szóval a két "főlaza" elindul a Föld túlsó oldalára , mégpedig a Szovjetunión keresztül, mert úgy olcsóbb. Utaznak vonattal, repülővel és hajóval. Normális szállásuk, ennivalójuk nincs. Állandóan le- és feltartóztatják őket. Nem értik a nekik feltett kérdéseket, de válaszolnak azokra. Romlott ételt esznek, tengeribetegséget kapnak, nem alszanak csak lehetetlen körülmények között. Kétségtelen, Sztrogoff Mihály útja ehhez képest derűs séta. Igaz, hogy Verne hőse a polgárháborús Oroszországot szeli át, Badárék pedig a baráti Szovjetuniót.

Azután a felkelő nap országában folytatódik minden. Éjszaka tömegszálláson, szarvasok által "karbantartott" parkban. Utazás autóstoppal ott, ahol az ismeretlen fogalom. Utazás szupervonattal, naná, hogy jegy nélkül. Fantasztikus gasztronómiai élmények.

Edzések a karate őshazájában, hegymászás. És persze folyamatosan drámai pénzhiány. Igazán azonban csak egyszer sajnáltam a fiúkat. Amikor a korábban - levelezés útján - szerzett hölgyismerősükről kiderült, hogy a legcsúnyább japán lány. Érdekes lenne az ő véleményét is tudni. Vajon milyennek látta a két szentesi vendég fizimiskáját?

Jó olvasmány kerekedett ki a két kalandor tollából. Végig meg tudják tartani az olvasó érdeklődését. Hol egy-egy érdekes aprósággal, hol humorral, de mindig lendületesen. Ha tele zsebbel, luxus körülmények között utaznak, fele mondanivalójuk nem lenne életük nagy élményéről. Bár, ki tudja. Hiszen ne feledjük: a szentesi gyerek laza...

P. Gy.

A szerzők Jappán című közös könyvüket április 12-én, kedden délután 4 órakor dedikálják a Babilon könyvesházban. Azt követően délután 6 órakor a művelődési és ifjúsági házban közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket, ahol még a könyvben sem publikálható képek is vetítésre kerülnek. Ráadásként Antal Nimród rövidfilmjei, s a végén az Aranycsirke-díjas Kontroll vetítése, ha még valaki nem látta volna.

 


 

Megújul a mozi
Új a hangtechnika az Őze Lajos Filmszínházban

2005. április 8.


Sokak által ismert, hogy a szentesi moziban 1908. április 11-én tartották az első vetítést. Apolló Mozgóképszínház néven nyitotta meg a kapuit a közönség előtt, ugyanebben az épületben. Azóta sok minden változott, de... Annyit azért nem, mint a korszerű mozikban kellett volna.

Kruzslicz Pállal, a filmszínházat üzemeltető Szentesi Művelődési Központ igazgatójával elemezzük a helyzetet. Tény, hogy nézőszámban bizonyos csökkenés tapasztalható az egész országban. Szentesen 2003-ban volt mélyponton a látogatottság, 18 ezer alá csökkent, az azt megelőző 32-34 ezer után. Tavaly egy picit emelkedett ez a szám, 18 ezer 600 fizetőnéző látogatott az Őze Lajos Filmszínházba.


Bővebben


 

Szentes különleges helyzete
Wesselényi Miklós Árvízvédelmi Alap

2005. április 8.


Védtelenül maradt országszerte nagyon sok ember, mikor az 1999–2000-ben bekövetkezett nagy árvíz után tömegesen mondták fel a szerződéseket a biztosító társaságok. Kiestek a kártalanításra jogosultak köréből az árterektől bizonyos távolságra épült lakások tulajdonosai, olyan biztosító társaság is akadt, mely a lakott területen belül lévő vályogházak tulajdonosaival is felmondta a szerződést.

A 2003. évi LVIII. törvény lehetőséget teremtett arra, hogy a Magyarország területén az ár-és árvízből eredő belvíz által veszélyeztetett területen lakóingatlannal rendelkezők a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap nyújtotta biztosítási feltételek teljesítésével jogosulttá váljanak egy esetleges káresemény utáni kártalanításra. Alapkezelőként a Magyar Államkincstárt jelölte ki a törvény.


Bővebben


 

Alkotó pedagógusok fesztiválja
"Rejtelmek, ha zengenek"

2005. április 8.


Képünkön: A szentesi óvónők kamrakórusa. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Az önkormányzat művelődési és közoktatási bizottságának elnöke Oltyán Lajos nyitotta meg az idén negyedik alkalommal megrendezett Pedagógusok Előadó-művészeti Fesztiválját "Rejtelmek, ha zengenek" címmel. Köszöntő szavaiban gyermekkora tanítójára emlékezett, "tanító nénijére", akitől azt tanulta, hogy a mosolytalan pedagógus idegroncs gyereket nevel.


Bővebben


 

Közös tavaszi nagytakarítás
 

2005. április 8.


A városi felhívásra sokan kaptak kedvet hogy a hétvégén a télen összegyűlt szemetet ki ki a saját háza-tájéka körül összeszedje. Így tett az oktatási intézmények többsége is, akik vállalták egy-egy nagyobb közterület megtisztítását.

A Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói az utcájuk környékén, a diákok vonulási útvonalán, (mert a szomszédban található a Központi Konyha, azaz menza) szedték össze az eldobott szemeteket, csikkeket. Sajnos, igen nagy számban sikerült a milliónyi cigarettacsikket a nejlonzacskós kezeknek összekapkodni. Volt olyan eset is, amikor a gyerekek szeme láttára dobta el egy felnőtt a szemetét. Ekkor közösen kiáltottak rá az illetőre, aki ezután felvette a zacskót és kissé pironkodva elvitte a szemetesig.

Ezzel az akcióval kapcsolatban senki ne gondoljon kivételes, nagy fáradsággal járó dologra. A szervezők csak annyit szeretnének, hogy mindenki a saját háza előtt, a közútig összeszedné a szemetet, megnyesné a fákat, bokrokat, és pótolná a hiányzó növényzetet.

A Kurca-parton a gimisek gyűjtötték a szemetet.

A közös tavaszi nagytakarításon gyerekek, kamaszok, fiatalos idősebbek, szülők, nagyszülők, iskolák, sportkörök, civil szervezetek, intézmények, vállalkozások és gazdasági társaságok vettek részt.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Megverték a görkorisokat
 

2005. április 8.


Nyomozást indított a szentesi rendőrkapitányság egy szarvasi lakos ellen egyéni azonosító meghamisítása miatt. A férfi egy korábban már meglévő személygépkocsijáról a rendszámot átrakta egy ugyanolyan típusú, újonnan vásárolt autóra, és ezzel közlekedett tovább. Ellenőrzéskor a rendőrök "kiszúrták" a turpisságot, ezt követően büntetőfeljelentést tettek a férfi ellen, ráadásként közlekedési szabálysértés miatt is eljárást indítottak.

Tolvaj járt a Dr. Papp László Sportcsarnok öltözőjében. A tettes az egyik sportoló mobiltelefonját vitte magával az öltözőből hétfőn.

Keddre virradóra Szegváron, az egyik sörözőben járt betörő. A tolvaj lakatfelfeszítéssel jutott be a kocsmába, ahonnan az ott lévő zenegépből és játékgépből kb. 100 ezer forintot vitt magával.

Április 3-án este a Nagyörvény utcában hagytak lezáratlanul egy autót. A bűnözők mindezt szépen megköszönték, hiszen magukkal vitték az utastérben hagyott értékeket, iratokat.

Garázdaság miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki az elmúlt hétvégén a városközpontban kerékpárjával közlekedett, amikor két görkorcsolyázó fiatal lányt nézve annyira elbambult, hogy elesett a biciklijével. A bringás ezen annyira felmérgelte magát, hogy az egyik görkorist arcon vágta, a másikat pedig fellökte és megrugdosta.

Hamis tízezressel fizettek az egyik városi gyógyszertárban. Sajnos, mindez már a tettes távozása után derült ki, így az elkövető nyomát már bottal üthetik.

Március 31-re virradóra az egyik Erdei Ferenc utcai garázsban jártak tolvajok. Az
ismeretlenek egy Aprilia Tuareg 125 cm3-es motort vittek el a helyszínről.

Okirat-hamisítás miatt indult eljárás egy szentesi lakos ellen, aki járművével városunkban közlekedett, majd igazoltatása során hamis vezetői igazolványt mutatott be a rendőröknek. Mindezért büntetőeljárás indult ellene, valamint engedély nélküli vezetés miatt közlekedési szabálysértési feljelentést is kiszabtak rá a hatóság emberei.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 8.


Április 12-én lesz először esedékes az úgynevezett vállalkozói járulék. Minden egyéni és társas vállalkozónak a jövedelme négy százalékát kell ezen a címen befizetnie.

Egy negyedévre ez minimum 6840 Ft (57000 Ft/hó minimálbér alapul vételével). 2005 év első negyedévében 6680 Ft, mert januárban még 53000 Ft a minimum járulékalap.

Akinek nincs bankszámlája, annak névre szóló csekket (készpénzátutalási megbízást) kell kérnie az APEH-től.

Akkor is meg kell fizetni a vállalkozói járulékot, ha az egyéni vállalkozónak nem kerül elszámolásra vállalkozói kivét, illetve a társaság tagjának a személyes közreműködésért díj (vagy ha az elszámolt díj kevesebb mint a minimálbér összege).


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. április 8.


  • Sonkás, illatos csirke
  • Citromtekercs
  • Citromfű


Bővebben


 

Közel a bravúrhoz
 

2005. április 8.


Képünkön: Szurkolók az uszoda lelátóján. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Nagyon-nagyon közel állt a bravúrhoz a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. Berkiék a rájátszás első mérkőzésén egy már-már megnyert meccset engedtek ki a kezükből az Újpest otthonában. A mieink szinte végig vezetve az utolsó perceknek 13-11-es állásnál vágtak neki, ám a hazaiak zsinórban hármat dobtak, míg egyet sem kaptak, így 6-0-ra alakították a páros öszszecsapás eredményét a szerdai, szentesi mérkőzés előtt. A Legrand legeredményesebb játékosai Somogyi és Torday voltak, mindketten három-három találatot értek el a lila-fehérek ellen. Vidumanszky László értékelése szerint a csapat jól kezdte a találkozót, később is jól ment a játék. Sajnos a végjátékban, amikor meg kellett volna tartani a labdát - és az eredményt - hibáztak, és négy másodperccel a vége előtt a győztes gólt is megszerezte az Újpest. Ha hosszabbításra került volna a sor, lett volna esély a győzelem kicsikarására. A szerdai mérkőzésen még határozottabb védőmunkát, és győzelmet várt a szakvezető.

A Szentes-Újpest párharc szerda kora esti újabb felvonása méltó folytatása volt a szombati ütközetnek. A hétvégi gólszüretnek nyoma sem volt, a csapatok remekül védekeztek, illetve a Legrand kapusa, Horváth Tamás védett szenzációsan. Az első negyed kétgólos szentesi előnynyel zárult, a másodikat eggyel nyerte az Újpest, és mivel a harmadik, majd a negyedik negyed is döntetlen lett, így a Legrand 5-4-re "hozta" az itthoni meccset. Összesítésben 6-2-re alakult a két gárda párviadalának állása.

Vidumanszky László a találkozó után elmondta, tudta, hogy legyőzik előbb vagy utóbb az Újpestet, ráadásul szombaton még a szerdai meccsnél is jobban nekik állt a zászló. Ha a végén is sikerült volna két góllal elhúzni, akkor kevésbé izgalmasan alakult volna a mérkőzés. Szerencsére a csapat végig tartani tudta az eredményt, annak ellenére, hogy a fórokat nem úgy értékesítették, ahogy kellett volna, valamint hátrányban is akadt kivetni való a védekezésben. Akarattal, lelkesedéssel azonban ellensúlyozni tudták a hiányosságokat. Ami biztos, hogy a két csapat szombaton a fővárosban randevúzik újra. Az igazán nagy szenzáció mégis az lenne, ha jövő héten szerdán a Legrand újra vendégül láthatná a lilákat az immár újra nyitott uszodában.

H. V.

 


 

Pisonték ellen
 

2005. április 8.


Négy idegenben lőtt góllal ritkán lehet mérkőzést veszteni, így a Szentesi TE is győzelemnek örülhetett az elmúlt hét végén Kiskunhalason. Török László csapata 4-1-re nyert a hazaiak ellen, így újabb fontos három ponttal gazdagodtak. A mérkőzésen Kislőrincz tizenegyesből, valamint Barna, Márics és Pribisalics voltak eredményesek. Török edző nem csak a jót, hanem a hiányosságokat is látta a győzelem ellenére. A négy rúgott gólnak, a sikernek persze örült a mester, a második félidő játékával azonban már kevésbé volt elégedett. Elmondása szerint ekkor túlságosan magukra húzták a Halast, sokat kellett védekezniük, ráadásul a cserejátékosok sem tudtak sokat hozzátenni a játékhoz. Barna és Kerepeczky sérüléssel bajlódik, így kérdéses, hogy vállalni tudják-e a hétvégi rangadón a játékot. A vasárnap 16 óra 30 perckor kezdődő Vecsés elleni derbi igazi rangadó lesz, hiszen a bajnokesélyes, egykori NB I-es labdarúgókkal megerősített, a sokszoros válogatott, egykori Kispest játékos, Csábi József által dirigált Pest megyeiek még veretlenek a bajnokságban.

A hétközi, bőcsi fellépés sikerülhetett volna jobban is, hiszen a korábbról elhalasztott találkozón idegenben szenvedett vereséget a SZTE. A 0-3 első ránézésre sima hazai győzelmet sejtet, ám Török László szerint nyolc-kilenc lehetőség is adódott játékosai előtt, ezen a szerdai délutánon azonban képtelenek voltak bevenni riválisuk kapuját. A csapat már a következő feladatra figyel, a Vecsés ellen egy másik kilencven perc kezdődik majd.

H.V.

 


 

Kapust keres a Legrand
 

2005. április 8.


Egy győzelem és egy vereség a Legrand-Szentes G.B.S.C. futsalcsapatának mérlege az eltelt egy hétben. Előbb a Kanárik ellen elmaradt találkozót pótolták a mieink hazai pályán, majd hétfőn este a tavalyi bajnok Rubeola-Csömör otthonában próbálkoztak meg a bravúrral. Az itthoni mérkőzés végig feszült, izgalmas, férfiasan kemény összecsapást hozott, melyen végül a Legrand 9-8-ra ellenfele fölé kerekedett. Koncz négyszer, Kerepeczky háromszor, Ábel és Dékány egy-egy alkalommal voltak eredményesek a meccsen. Hétfőn balszerencsésen indult az első játékrész, hiszen a játékvezetők szándékos kezezésnek minősítették kapusunk büntetőterületen kívüli megmozdulását. Hálóőrünk így a kiállítás sorsára jutott, és mivel Bíró sérülése miatt csak egy kapussal érkeztek Ábelék a fővárosba, így egy mezőnyjátékos, Varga Zsolt védte a "kalitkát" 35 percen keresztül. A csapat amúgy a vártnál sokkal jobban tartotta magát, nem zuhant össze a kiállítást követően sem. 4-2-es félidő után végül a bajnok 8-5-re nyert egy olyan találkozón, amelyen a hazaiak is sokkal simább derbire számítottak.

A mieinknél Bírón kívül sérülés miatt Kerepeczky és Dékány sem léphetett pályára, sárga lapok miatt pedig Koncz Zsolt is csak a kispadról irányíthatott.

A Legrand legközelebb április 11-én, hétfőn 19 órakor lép pályára a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Az ellenfél a miskolci csapat lesz, így talán nem túlzás azt állítani, itthon kötelező begyűjteni a három pontot. Feltéve, ha addig sikerül villámigazolással kapust szereznie a Szentesnek...

H. V.

 


 

Edzőmeccs után rangadó
 

2005. április 8.


Kiütéssel győzött a fővárosban az ASI Vasas vendégeként a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. A hölgyek végig magabiztos, meggyőző játékot nyújtva 17-1-re hengerelték le az angyalföldieket. Kozák László vezetőedző a mérkőzésen a rutinosabb játékosokat a fiatalokat egyaránt játszatta.

A mester szerint jól ment a gárdának, szép gólokat lőttek, ilyen arányban is megérdemelt volt a siker. Április 9-én, szombaton viszont egy sokkal "izmosabb" csapat, a Domino-Póló látogat Szentesre. A fővárosiak ősszel már legyőzték a Legrandot, sőt a Magyar Kupában is jobbnak bizonyultak, így itt lenne az ideje a visszavágásnak. A Domino jelenleg a második a tabellán 22 ponttal, a Hungerit a harmadik, mindössze kettő pont hátránnyal a hétvégi ellenfele mögött. A találkozó 16 óra 30 perckor kezdődik a ligeti uszodában.

H. V.

 


 

Sakk-siker
 

2005. április 8.


Április 2-án Szegeden rendezték meg a diákolimpia Csongrád megyei egyéni sakk döntőjét, ahol különböző korcsoportokban közel 140 versenyző küzdött. Városunkból 23 tanuló vett részt a versenyen.

Az I. korcsoportban Szalaji Renáta (Petőfi S. Ált. Isk.) valamennyi ellenfelét legyőzve szerezte meg az 1. helyet és ezzel bejutott az országos döntőbe.

A IV. korcsoportos fiúknál Kondor Dániel (Klauzál G. Ált. Isk.) 2. helyezést szerzett.

Középiskolás lányoknál 2. lett Kispál Gabriella (Horváth M. Gimnázium)

Dicséretet érdemlően jól szerepelt a II. korcsoport népes mezőnyében Hajós Ferenc, Csercsinszki Bence (mindkettő Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.), Oczella Kornél, Mészáros Csanád (mindkettő Petőfi S. Ált. Isk.), és Koplándi Péter (Deák F. Ált. Isk.)

Felkészítő: Kőhalminé Forrai Julianna

 


 

Országos úszóverseny
Jól szerepeltek a szeniorok

2005. április 8.


A tavasz első versenyén, a Gáspár Ervin VII. országos szenior úszóversenyen szép számmal vettek részt a Szentesi Delfin ESC úszói. Csongrád megyét Csongrádról és Szegedről is képviselték versenyzők

Érmes helyezések:
Berezvainé Virágos Éva: 50 hát, 100 hát, 50 gyors, 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors 1.; Becsák Jánosné: 100 gyors, 400 gyors, 200 vegyes, 50 mell, 50 pille 1.; Kovács Imréné: 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 100 hát, 50 hát 1.; Pólyáné Téli Éva: 50 mell, 50 pille, 100 mell, 100 pille 1., 50 gyors 1.; Jarolics Béla: 200 vegyes, 400 gyors 1., 100 gyors, 50 gyors 2.; Tar János: 50 pille, 50 gyors 1.; Melkuhn Dezső: 50 pille 1., 50 mell, 200 vegyes, 400 gyors, 100 pille, 100 mell 2., 100 hát 3.; Debreczeni Beáta: 50 mell 1., 100 hát, 200 vegyes, 400 gyors 2., 50 hát 3.; Bocskay Zsófia: 200 vegyes 1., 50 pille, 100 pille, 400 gyors 2., 100 gyors 3.; Kádár Róbert: 200 vegyes 1., 100 pille, 50 pille, 50 gyors 2.; Horvát László: 50 hát 1., 400 gyors 2.; Pengő Erzsébet: 100 gyors 1.; Lantos Alíz: 100 gyors 2., 50 pille, 400 gyors, 50 hát, 50 gyors 3.; Földi Anna: 100 gyors 2.; Bartha Éva: 100 mell 2.; Kasza József: 50 pille, 100 hát, 50 mell 3.; dr. Kanyó Ádám: 100 hát 3.; Sziva Péter: 50 pille 3.

Váltók: 4x50 m férfi vegyesváltó: IV. kcs 2. Szentes (Melkuhn, Kádár, Tar, Jarolics); 4x50 m férfi gyorsváltó: III. kcs 3. Szentes (Kasza, Horvát, dr. Kanyó Lender), IV. kcs 2. Szentes (Melkuhn, Kádár, Tar, Jarolics); 4x 50 m női vegyes váltó: III. kcs 1. Szentes (Virágos, Debreczeni, Téli, Pengő); V. kcs 3. Szentes (Kovácsné, Bocskay, Becsákné, Bartha); 4x50 m női gyorsváltó: III. kcs 2. Szentes (Virágos, Debreczeni, Téli, Lantos); VI. kcs. 1. Szentes (Kovácsné, Ferkéné, Becsákné, Bocskay)

Pólyáné Téli Éva

 


 

Vándorserleg
 

2005. április 8.


A Szentes Városi Úszóclub sportolói Kiskunfélegyházán, országos meghívásos versenyen vettek részt április 2-án.
Nagyszerű küzdelemben az első helyet szerezték meg, és ezzel egy évre elhódították Kiskunfélegyháza vándorserlegét.

A szentesi csapat éremszerzői: Petz Zsófi ('97) 50 m mell 1., 50 m gyors 2.; Gut Fanni ('97) 50 m mell 2.; Juhász Nóra ('95) 50 m mell 1.; Vecseri Dorina ('95) 50 m gyors 2.; Tóth Mónika ('95) 50 m gyors 2.; Bordás Ági ('92) 100 m gyors 1., 100 m mell 2.; Csák Anikó ('94) 100 m mell 1., 100 m gyors 2., 100 vegyes 3.; Samu Kata ('98) 200 m gyors 1.; Oltyán Viktor ('95) 50 m hát 3.; Hegedős Bence ('94) 50 m mell 2.; 100 m gyors 2.; Szabó Dani ('84) 100 m pille 3.; Bányai Barna ('90) 200 m gyors 2., 200 m vegyes 2., 100 m hát 3.

4x50 m-es leány vegyes váltó 2., (Dajka Dalma, Csák Anikó, Samu Kata, Bordás Ágnes), fiú vegyes váltó 2., (Dobos Zoltán, Hegedűs Bence, Szabó Dani).

 


 

Győztek a tekézők
 

2005. április 8.


Az NBII-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata április 2-án a Tiszakécske VSE csapata ellen játszott. A Szentesi TE csapata 2.992, a Tiszakécske VSE csapata 2.980 fát ütött, így a több ütött fáért járó 12 ponttal a Szentesi TE csapata 5-3-ra győzött.

Az SZTE pontszerzői: Farkas László 529 fa, Szabó László 527 fa, Varga Imre 522 fa.

A Szentesi Tekézők Egyesülete április 16-án a földeáki csapatot fogadja.

 


 

Bertus Pál emlékére
 

2005. április 8.


Soha nem sodródott. Emberi tartása volt mindig. Őszinte önmagához és másokhoz. Szűkebb hazájában és "felsőbb helyeken" is a paraszti realizmust képviselte, ezért fogadta el vezetőjének a közösség, amelyben élt és amelyért küzdött. A mostanit megelőző században a saját sorsa, tapasztalata és éleslátása hitelesítette azt, hogy a parasztságot érintő nagy változások mélyében nagy szociális fordulatok húzódnak a tulajdonosi elvektől kezdve a mindennapi megélhetésig és vissza. Nem rajta múlott, hogy néha nem azt tette esetleg, amit kellett, "csak" azt, amit lehetett. Így is időállót, maradandót alkotott társaival, a közösség tagjaival együtt, akiknek megbecsülése adott neki lelki muníciót mindhalálig.

Bertus Páltól vettek végső búcsút a napokban a Fábiánsebestyéni Kinizsi Tsz tagjai, a falu lakói és mindazok, akik ismerték és elismerték Szentesen, Csongrádon, Makón, Vásárhelyen, Szegeden és egész Csongrád megyében és azon túl is. Emlékét nem felejtjük.

 


 

Családi események
 

2005. április 8.


Született: Urbancsok Győzőnek és Tóth Ildikónak (Drahos I. u. 6.) Kristóf, Kása Gábornak és Szarvas Máriának (Cseuz B. u. 3.) Dániel Gábor, Osztreluczki Lászlónak és Sebesi Erzsébetnek (Juhász Gy. u. 4.) Anett, Csik Sándornak és Borbély Anitának (Csongrád, Tulipán u. 17.) Szonja, Percze Lajosnak és Ábrahám Évának (Csongrád, Tinódi S. u. 17.) Molli Noémi nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Zsombó Mihályné Ferenczi Erzsébet (Ady E. u. 42.), Bagi Istvánné Varga Borbála (Kéreg u. 24.), Felhő Róbert (Brusznyai stny. 4.), Szalai Andrásné Gombos Julianna (Kossuth u. 4l.), Révész Antal (Csongrád, Tavasz u. 5.), Szólik Mátyás (Csongrád, Csengeri u. 19.), Veréb Gyula (Csongrád, Árvíz u. 33.), Garaczi Jánosné Urbanyiczki Erzsébet (Csongrád, Új u. 7.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz