<<< Vissza

Megújul a mozi
Új a hangtechnika az Őze Lajos Filmszínházban

2005. április 8.

 
Sokak által ismert, hogy a szentesi moziban 1908. április 11-én tartották az első vetítést. Apolló Mozgóképszínház néven nyitotta meg a kapuit a közönség előtt, ugyanebben az épületben. Azóta sok minden változott, de... Annyit azért nem, mint a korszerű mozikban kellett volna.

Kruzslicz Pállal, a filmszínházat üzemeltető Szentesi Művelődési Központ igazgatójával elemezzük a helyzetet. Tény, hogy nézőszámban bizonyos csökkenés tapasztalható az egész országban.

Szentesen 2003-ban volt mélyponton a látogatottság, 18 ezer alá csökkent, az azt megelőző 32-34 ezer után. Tavaly egy picit emelkedett ez a szám, 18 ezer 600 fizetőnéző látogatott az Őze Lajos Filmszínházba.

Mi legyen a mozival? A képviselő-testületben többféle gondolat merült fel. Azt azonban, hogy megszűnjön, semmiképpen sem szerették volna. Többek között fölmerült az, hogy - miután szükségszerűen már voltak vetítések a művelődési és ifjúsági ház előadótermében is - át kellene telepíteni, úgymond a teljes működést. Legutoljára, az elmúlt év decemberében erről tárgyalt a testület. Mint megtudtuk, csak nagyon komoly átalakítással lehetett volna megvalósítani. Kiderült: a művelődési intézmény gépháza kicsi, s az elektromos hálózat sem felel meg a célnak. Az előadóteremben nincs hangosítás, hangfalak ugyan vannak, de mozi-hangosításra alkalmatlanok.

Ezen kívül még többféle hatósági előírásnak kellett volna megfelelni. Szakértőket kért fel az önkormányzat, a felmérésük szerint, az áttelepítés megközelítette volna a 10 millió forintot.

- A város vezető testülete úgy döntött, hogy maradjon ott a mozi. Egy megoldás maradt, meg kell próbálni előre menekülni - mondja az igazgató. - A moziban a legnagyobb probléma a hang minőségével volt. A film hangját eddig három részben olvasta le a vetítőgép. Külön a beszédhangot, a zenét és az úgynevezett effekteket. Vagy túl hangos volt, máskor meg halk. Úgy döntöttünk, hogy pályázatot adtunk be. Nyertünk is filmhangra egymillió forintot. Ennek bő félmillió volt az önrésze, amit az önkormányzat biztosított. Megtörtént az átszerelés, a munkálatokkal 12 hangfal került föl a falra, öszszeállt a rendszer, új a keverő, új az erősítő, így már ötször jobb a hangminőség.

- Ezzel sikerült kiépíteni a teljes hangrendszert?


- Nem. Ugyanis nem kaptunk annyi támogatást, mint amennyit szerettünk volna. A legutóbbi képviselő-testület döntött az önrészről, így újra beadjuk a pályázatot, és mintegy 1,3 millió forintért befejezzük a teljes hangosítást. Bízunk benne, hogy kapunk támogatást, mivel mi már elkezdtük a munkát.

- És akkor elmondhatjuk, hogy megfelelő lesz a hangminőség a moziban?


- Igen. Egy USA filmhang-szabvány szerint megszüntetik a krómos hangrögzítő technikát, és bevezetik a lézersugaras letapogatást. Az idei évtől már megjelennek ezek a filmek, a nálunk vetített Micimackó és a Zelefánt című amerikai animációs film már ilyen technikával készült. Úgy tudjuk, hogy a jövő évtől csak ilyen filmeket forgalmaznak Magyarországon. Ez elég költséges szerkezet, ráadásul kettő kell belőle. Több mint 700 ezer forintért, szintén pályázati támogatással, valamint önkormányzati önrész segítségével már beszerelték. Hallhatóan még jobb a hangminőség.

- A pályázatot az "art"mozi-hálózat fejlesztésének támogatására írták ki. Ez mit tartalmaz?


- A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma elsősorban azokat a mozikat támogatja, ahol rendszeresen vetítenek úgynevezett art kategóriába besorolt művészi és magyar filmeket. Mi már bejegyzett filmszínház vagyunk a filmirodánál, megpályáztuk az úgynevezett art besorolást is. Nálunk ez elfogadott dolog, műsorváltozás nem lesz, amit eddig vetítettünk, azt vetítjük ezután is.

- Milyen más tervek szerepelnek még az Őze Lajos Filmszínházban?


- Vannak elképzeléseink, ezek hosszabb távúak. Minden a pénzen múlik. Terveink között említhetem a nézőtéri székek kicserélését. Ha valóban kulturált mozit szeretnénk, ezt mindenképpen meg kell tennünk. Szeretnénk a belső nézőteret és az előcsarnokot szépíteni.

Lovas József


<<< Vissza