<<< Vissza

Tizenötezer edzés után

2005. február 25.

 
Képünkön: Az Év Sportolója kitüntetést Szirbik Imre polgármester adta át Bertók Róbertnek.

Idén Bertók Róbert kétszeres kick-box világbajnok kapta az Év Sportolója kitüntetést. Előtte ökölvívóként is ért el kiváló eredményeket, ám a váltás a másik sportágba jobban már nem is sikerülhetett volna.

Bertók Róbert kezdeti sikereiről első alkalommal 1992 februárjában tudósítottunk lapunkban, amikor is azt írhattuk a tizenéves ökölvívó reménységről, hogy az ifjúsági magyar bajnoki bronz után, épp akkor ért el szintén harmadik helyezést az Énekes István-emlékversenyen. A döntőnek beillő elődöntő után Papp László, a sportág nagy alakja is gratulált a fiúnak. Az 1997-ben szerzett felnőtt magyar bajnoki címe és pár évvel későbbi Európa-bajnoki szereplés fémjelezte Robi további ringbeli szereplését. Az amatőr kick-box élvonalába váratlanul robbant be a tavalyi Európa-kupa és a világbajnoki győzelmeivel a 60 kg-ban light contact-ban és full contact-ban szerzett bajnoki címekkel. Még a sportmúltját ismerve is villámkarrierről beszélhetünk? -kérdeztük az év sportolóját a gratuláció után.

- Tudományosan le van fektetve, hogy mire egy átlagos sportoló nemzetközi eredményt ér el, körülbelül tíz-tizenötezer edzésen esik át - magyarázza Bertók Robi. - Ha belegondolok, én is ennyi edzésen lehetek túl. Természetesen a kick-box-ot nem csináltam olyan intenzíven az évek során, mint az ökölvívást, de már tizenkét évvel ezelőtt indultam versenyen. Éreztem, hogy van hozzá tehetségem, ám akkor már bekerültem az ökölvívó-válogatottba, s ott nem engedték, hogy ezt folytassam. Akkor abba is hagytam, mivel nagyon féltettem a lehetőségeimet az ökölvívásban.

Két éve kezdte újra, s a vb-címeknek köszönhetően folyamatos a jelentkezés a Szentesi Kinizsi TE-ben Robi edzéseire. A városi elismerésről azt mondja, az még inkább megerősíti a városhoz való kötődésében, ha még egyáltalán erősíthet rajta. - Bokszoltam az Újpesti Dózsában, Szegeden, Vásárhelyen is, de mindig az volt a vágyam, hogy szentesi színekben nyerjek nagy versenyt. Nagyon jólesik, hogy elismerték sportolói munkámat.

Nem fájlalja, hogy nem olimpiai sportágban ért fel a csúcsra. - Hogy mi szerettem volna lenni? Inkább ökölvívó világbajnok. Amennyi szerepet az ökölvívásban kaptam, abban próbáltam teljesíteni. Vébé-re ki sem jutottam, "Csonttörőt" vitték, függetlenül attól, hogy akkor megvertem a magyar bajnokságon. De semmilyen hiányérzetem nincs, hiszen a kick-box világbajnokságon megkoronáztam a sportpályafutásomat, s a dobogón állni életem legboldogabb pillanata volt. Nagyobb eredményt esetleg profiként tudnék még elérni.

A hivatásosok közti bemutatkozására még várni kell, egyéb tervei vannak. - Sportolói munkásságomat sportszervezőként szeretném kiegészíteni, hogy visszatekintve elmondhassam, mindent megtettem a sportért. A versenyzésnél most fontosabbak a tanítványaim.

D. J.


<<< Vissza