<<< Vissza

Dzsúdóban vidéken

2005. február 18.

 
Képünkön: Bozóki Imre és Szarka Zsolt edzés közben. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Szentesi Pollák Diáksport Egyesület '94 januárjától működik az iskola kötelékében. Az idő alatta a versenyzők 18 magyar bajnoki érmet szereztek a felnőtteknél. Az egyesület 2004-ben is jó évet zárt. Sok nemzetközi versenyen szerepeltek a gyerekek, így Szerbiában, Szlovákiában, Ausztriában, Hollandiában. Kalydy Zoltán edző mondja, ezek a meghívásos versenyek jó felmérések is egyben, hiszen, ha belegondolunk, harmincegynéhány ország 1700 indulóval vesz részt a sporteseményeken, akkor látható, hogy elsősorban azokat hívják meg, akik eredményt tudnak elérni, akiket hosszabb távon menedzselni akarnak.

- A hazai bajnokságok eredményei is azt mutatják, hogy a gyerekek ott vannak a jobbak között - mondja az edző. - Szomorúan vettem tudomásul, hogy az U23-as (utánpótlás) korosztály december 5-ei versenykiírását a szövetség törölte, helyette egy korábbi versenyt jelölt meg, de erről egyetlen klub sem kapott értesítést. A versenyen két, pontszerzésre esélyes versenyzőm indult volna, így a szakosztály jelentős pontokat vesztett. Sokakat érint, de egymagam nem fogok széllel szemben küzdeni értük.

Érthető a felháborodás, mivel klubokat a szerzett pontok alapján rangsorolják. A 88 pontszerző klub közül a Pollák DSE a 23-25. helyen lehet most. Pontosat azért nem lehet még tudni, mivel az évkönyv később jelenik meg. Évek óta a mezőny első feléhez tartoznak. Az edző megemlíti Szarka Zsolt nevét, aki egyik nagy esélyese az U 23-nak, róla tudni kell, hogy a belügyi szervek klubjai prágai versenyén harmadik lett 100 kilógrammban. Ötödik volt az országos bajnokságban. A prágai versenyhez hozzátartozik, hogy nyugaton a dzsúdót a belügyi szervek támogatják.

- Kisváros vagyunk, a továbbtanulás elviszi a gyerekeket, az utánpótlásra tudunk inkább építeni, ebben elég jó eredményeket értünk el. Remélem, hogy a következő év is így működik majd. Gondunk: elég drasztikusan megemelték a terembérleti díjat a Pollák Antal Szakközépiskolánál. A Csongrád Megyei Önkormányzathoz tartozik, de ez többnyire öszvérmegoldás, és ennek isszuk most mi a levét. Nem jön annyi bevétel, hogy abból kifizethetjük a terembérletet. 20-30 között van a versenyzői létszám. Mindeneste 6 órától van edzés a versenyzőknek jelen pillanatban még a Pollákban. Próbálunk megoldást keresni. Az egyesületet az iskolavezetés alapította, annak idején mi ajánlottuk fel a terembérleti díjat, inflációarányosan természetesnek tartom az emelést.

A versenyzőkkel Ballér Barbara és Kalydy Zoltán foglalkozik, az utánpótlással Fekete Mónika és Bozsóki Imre, ők ketten edzőire járnak. Kalydy Zoltán lánya és fia is szüleik nyomdokába lépett. Róluk a következőket említi:

- Gyermekünk, Patrícia magyar bajnokságot, diákolimpiát nyert, fiunk, Gábor Pestre megy továbbtanulni középiskolába, júniustól már ő sem lesz nálunk. A Csanádi Árpád Központi Sportiskola tanulója lesz, és a Grund FC-ben folytatja a labdarúgást. Ez a mindene, jelenleg is az NB II-es serdülő csapat tagja. Továbblépni ott tud, ahol napi két edzés van. Nekem nem sportom a labdarúgást, de ő ezt szereti.

(lovas)


<<< Vissza