<<< Vissza

Legyünk fittek
Bertók Róbert rovata

2005. február 18.

 
Néhány dolgot már említettem, melyek segítségével közelebb kerülhetünk a fitt élet eléréséhez, de nem ejtettem még szót az igazán egészségtelen szokásokról, az úgynevezett káros szenvedélyekről.

Egészen sokrétű ez a kifejezés, és a hozzá kapcsolódó negatív jellegű szokások, de most csak a legkárosabbakat említeném. Mint azt a cikksorozat első részében írtam, e rész leginkább a fiataloknak fog szólni. Mindemellett remélem, hogy az idősebb korosztályból is lesz, aki elgondolkozik a cikk elolvasása után. Népbetegségnek mondhatjuk a dohányzást, amely nemritkán közvetlenül felelős a különböző betegségek kialakulásában. A fiataloknak mondom: NE DOHÁNYOZZATOK! Hogy miért? Nap, mint nap különböző feliratok (pl. a cigarettásdobozon) figyelmeztetnek minket arra, hogy a dohányzás káros az egészségre. De legyünk őszinték, sajnos az emberek nem akarják ezt elhinni. Nem hiszem, hogy sok ember ezek miatt a figyelmeztetések miatt szokna le a dohányzásról. A gyerekkor az, ahol el kell kezdeni tanítani a fiatalokat arra, hogy egészségesebben éljenek. El kell mondani, hogy mivel járhat, ha efféle "drogokhoz" nyúlnak.

Én az egészségügyi részébe nem szeretnék belemenni, hiszen remélhetőleg ezt sok helyen hallhatják, és olvashatják a fiatalok. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondanék nekik, hogy tudom azt, némelyek a felnőtté válás egy részének gondolják a dohányzást, és úgy érezhetik, ezzel talán többre tartják őket társaik, vagy könnyebben alakíthatnak így ki kapcsolatokat. Persze rövid idő alatt rájönnek, hogy nem ezen múlik, de talán ez a rövid szakasz elég ahhoz, hogy egy életre rabjai legyenek a cigarettának. Én szinte minden nap edzést tartok, és sajnos sokszor azt látom, hogy az egészen fiatal "sportolók" is cigarettáznak, talán az előbb leírtak miatt. Talán jobban érzik magukat a cigarettától? Erősen kétlem. A dohányzás hatásai közé sorolhatjuk a bágyadtságot, a rossz közérzetet, de legyünk őszinték, ide sorolható a rossz szag, amit a cigaretta okoz, a kellemetlen lehelet, a sárga fogak, stb., szóval szinte minden, ami által a srácok, és lányok az igénytelenség érzetét keltik. De kérdezem én ezek tükrében: Ez kell ahhoz, hogy egy srácnak barátnője legyen, vagy fordítva? Természetesen ők maguk is rájönnek hamarosan, hogy nem, de mint említettem már, lehet, hogy későn.

A szülők és nevelők dolga, hogy a fiataloknak példaképet állítsanak, és bizony legtöbbször a példakép maga a szülő. Azok, akik már évtizedek óta dohányoznak, és gyermekük van, vegyék a fáradtságot, és ne a gyermek előtt, és főleg ne vele egy légtérben éljenek-e káros szenvedélyükkel, irányítsák úgy, hogy a felnövekvő gyermeknek a kialakuló értékrendje jó irányba terelje viselkedését. Tapasztalatból mondom a fiataloknak is, hogy előfordult olyan eset is, amikor egy társaságban esetleg ők az elsők, akik először szoknak le róla, és ezért először cikizhetik a többiek. De várjanak egy-két hetet, vagy hónapot, és meglátják, hogy hamarosan fordul a kocka, és felnéznek majd rájuk.

A srácoknak pedig üzenem: gondolkodjanak azon, hogy mivel lesznek "vagányabbak"? Azzal, hogy nap, mint nap cigivel a kezükben ülnek egy padon, vagy egy olyan dologgal, aminek köszönhetően büszkék lesznek rá az emberek, és ezzel együtt ő is magára.

Ha én megtudom, hogy valamelyik kezdő tanítványom dohányzik, akkor csak annyit szoktam kérdezni: Miért nem próbálsz meg olyan dolgot csinálni, amire nem mindenki képes? Légy több mint az átlag!

A következő részben a fiatalok által sajnos nagyon sokat használt doppingszerekről írok.


<<< Vissza