Meggyleves
Hozzávalók: 40 dkg meggy, 4 dl tej, liszt, só, szegfűszeg, fahéj,
citrom, édesítőszer.
Elkészítés: A leves főzőlevébe sót teszünk és beletesszük a meggyet.
Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és majdnem puhára főzzük.
Tejes habarással sűrítjük. Az édesítőszert utólag tegyük bele.
Pulykamell savanyú káposztával
Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir,
reszelt sajt, ecetes torma, 1 mk. étolaj.
Elkészítés: A tormát összekeverjük a savanyú káposztával és pihentetjük
addig amíg a húst felszeleteljük. Kicsit kiverjük a húst és egy olajozott
tűzállótálba rakjuk. Ráterítjük a káposztát és sütőbe tesszük. 30 perc
sütés után megkenjük kefirrel, rászórjuk a sajtot és pirosra sütjük.
Gyümölcssaláta
Hozzávalók: 20 dkg banán, 20 dkg narancs, 20 dkg kivi, 20 dkg meggy,
2 dl kefir, citromlé, édesítőszer.
Elkészítés: A banánt felkockázzuk citromlével meglocsoljuk, hozzáadjuk
a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet, a karikára vágott kivit.
A kefirt összekeverjük az édesítőszerrel, citromlével és a salátára öntjük.
A fahéj, az örökzöld trópusokon élő fahéjfa kérgéből készül. A fa ágait
a kéreg lehántása után gyékény alatt erjesztik. Ezután eltávolítják a
külső és belső kéregrétegeket, melyeket a napon megszárítanak. Ezáltal
jön létre a fűszer jellemző formája. Több kéreg egymásba csúsztatásával
alakítják ki a fahéj rudakat. Minél vékonyabb a fahéjrúd, annál finomabb
az aromája. A mennyei fahéjillatot a kéregrészekben lévő olajnak köszönhetjük.
Európában az ún. Ceylon-fahéj vagy Canehi-fahéj a legkedveltebb, mely
Ceylonról származik. Jó étvágyat!
|