<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. február 18.

 
Meggyleves

Hozzávalók: 40 dkg meggy, 4 dl tej, liszt, só, szegfűszeg, fahéj, citrom, édesítőszer.

Elkészítés:
A leves főzőlevébe sót teszünk és beletesszük a meggyet. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és majdnem puhára főzzük. Tejes habarással sűrítjük. Az édesítőszert utólag tegyük bele.

Pulykamell savanyú káposztával

Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, reszelt sajt, ecetes torma, 1 mk. étolaj.

Elkészítés:
A tormát összekeverjük a savanyú káposztával és pihentetjük addig amíg a húst felszeleteljük. Kicsit kiverjük a húst és egy olajozott tűzállótálba rakjuk. Ráterítjük a káposztát és sütőbe tesszük. 30 perc sütés után megkenjük kefirrel, rászórjuk a sajtot és pirosra sütjük.

Gyümölcssaláta

Hozzávalók: 20 dkg banán, 20 dkg narancs, 20 dkg kivi, 20 dkg meggy, 2 dl kefir, citromlé, édesítőszer.

Elkészítés: A banánt felkockázzuk citromlével meglocsoljuk, hozzáadjuk a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet, a karikára vágott kivit. A kefirt összekeverjük az édesítőszerrel, citromlével és a salátára öntjük.
A fahéj, az örökzöld trópusokon élő fahéjfa kérgéből készül. A fa ágait a kéreg lehántása után gyékény alatt erjesztik. Ezután eltávolítják a külső és belső kéregrétegeket, melyeket a napon megszárítanak. Ezáltal jön létre a fűszer jellemző formája. Több kéreg egymásba csúsztatásával alakítják ki a fahéj rudakat. Minél vékonyabb a fahéjrúd, annál finomabb az aromája. A mennyei fahéjillatot a kéregrészekben lévő olajnak köszönhetjük. Európában az ún. Ceylon-fahéj vagy Canehi-fahéj a legkedveltebb, mely Ceylonról származik. Jó étvágyat!


<<< Vissza