<<< Vissza

Adó-info

2005. február 18.

 

A gépjárművek fenntartási, javítási és felújítási költségei számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján számolhatók el. A költségelszámolás kizárólag az útnyilvántartással igazolt üzemi célú futásteljesítmény után számolható el. A nem kizárólag üzemi célra használt jármű esetén fel kell jegyezni a kilométeróra állását az év első és utolsó napján és ebből meg kell állapítani az adott évben megtett km-ek számát. A fenntartási, javítási stb. kiadások az útnyilvántartással igazolt kilométereknek az év során megtett összes kilométerhez viszonyított arányában számolható el.

Értékcsökkenési leírás a saját tulajdonú, kizárólag üzemi célú járművek után számolható el. A "saját tulajdonú jármű" fogalom alatt a magánszemély vagy a házastársa tulajdonában lévő egyéb járművet kell érteni, más, például hozzátartozó tulajdonában lévőt nem. A tulajdonjogot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetési szelvényével kell igazolni.

Az önálló tevékenységet folytató magánszemély a személygépkocsi beszerzési árát nem írhatja le teljes egészében költségként, hanem csak átalányban számolhat el értékcsökkenési leírást, tehát a nem kizárólag üzemi célú jármű után csak átalányban érvényesíthető értékcsökkenési leírás. Az átalány összege több ilyen jármű után is legfeljebb az éves bevétel 1 %-áig, de legfeljebb a személygépkocsi beszerzési árának 10 %-a vehető figyelembe ilyen címen. Az átalány - egy adott személygépkocsi értéke alapján - csak egy ízben, a használatba vétel évében vehető figyelembe.
Az értékcsökkenési leírás helyett a nem saját tulajdonú, kizárólag üzemi célra használt jármű esetében az igazolt bérleti vagy lízingdíj számolható el. A személygépkocsi bérleti vagy lízingdíja címén a költségként figyelembe vehető összeg több személygépkocsi esetén sem haladhatja meg a bevétel 1 %-át.

A következő számban a személyi jövedelem adótörvény által megengedett lehetőségekkel folytatom...

Kérdés:
Ismerősöm kérdezteti, elváltak és külön nevelik kiskorú gyermekeiket, 3 kiskorú gyermek közül egy az anyánál kettő az apánál van, májusban úgy gondolták a szülők, hogy a 3. gyerek is legyen az apánál. Lakcímet nem jelentették át sem a családi pótlékot csak a két szülő előzetes írásbeli megegyezése létezik. Kérdésem a családi kedvezményt 3 gyermek után igénybe veheti-e az apa? (K. A.)

Válasz:
Sajnos nem, csak 2 gyerek után 4.000,-Ft/hó/gyerek. Az anya pedig 1 gyerek 3.000,- Ft/fő/gyerek után. Indokom, hogy nem veheti igénybe az apa 3 gyerek után a kedvezményt mert nem ő igényelte a családi pótlékot, jelentsék át a családi pótlékot és akkor lehet élni a kedvezménnyel.

Kérdés:
Lakossági bankszámlámról fizettem számla kifizetést (vásároltam vele). Hogyan számolhatom el szabályszerűen a bizonylatot? (Z.L)

Válasz:
Igen jól gondolja, hogy nem mindegy, hogy az céges, vagy nem céges a bankkártya. Céges kártyánál van egy bankszámla, bankkivonat, simán könyvelhető a kivonatról. Nem céges bankkártyánál elszámolási előleget kell kiadni elszámolásra így a dolgozó (tulajdonos) ennek fedezetére tud vásárolni ha pedig a számlát átadja könyvelésre akkor a neki kiadott pénzösszeg elszámolásra kerül, hogy ő ezt a pénzt készpénzben tartotta magánál vagy a bankszámláján az a cég szempontjából közömbös. (Év végén nem lehet egyenlege az elszámolási előlegszámlának.)

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


<<< Vissza