<<< Vissza

Blues a Galéria kávéházban

2005. február 18.

 

Budapest-centrikus országunkban kevés blues-zenekar képes vidéken működni. Az egyik legjelentősebb bázis azonban épp a közelünkben, Szegeden van. Az ottani blues-válogatottnak számító, a városunkban sem ismeretlen Blues B.R.Others Show például nemzetközi sikerei ellenére is csak mostanában tudott bekerülni a naponta élő zenét kínáló budapesti Old Man's Pub fellépői közé.

A Blues B.R.Others Show egyik "alkatrésze", az oda a frontembereket, valamint a dobost adó Rambling Blues Trió 11-én, pénteken lépett fel Szentesen, a Galéria kávéházban. Az együttes 1994-ben alakult, és 1996-tól muzsikál a jelenlegi összetételében. A cél a kezdetek óta változatlan: a '20-as, '30-as évek amerikai népzenéjének, vagyis a blues "gyökereinek" a népszerűsítése, mégpedig akusztikus hangszerek segítségével. A választott stílus a legkevésbé sem egysíkú: a country bluestól kezdve, a ragtime blueson át a delta bluesig sokféle irányzat tartozik ide.

A téves közhiedelem ellenére sokan tudják (ha máshonnan nem, hát Deák Bill Gyula erről szóló dalából), hogy a blues nem igazán a szomorúság zenéje, sőt. (A kétértelmű szövegvilág például sokkal inkább jellemző a műfajra.) A Rambling Blues Trió pedig minden alkalmat megragad, hogy mindezt a közönség értésére adja, és felvidítsa a hallgatóságát. Nem történt másként ezen az estén sem: a koncert bővelkedett a verbális és a zenei humorban. Ráadásul, a kis csapat nagy napot fogott ki: akkora kedvvel muzsikáltak, hogy az eredetileg tervezett két "félidőhöz" hozzácsaptak egy harmadikat is. Mondanom sem kell: a jó hangulat mindenkire átragadt, miközben szinte karnyújtásnyi közelségből élvezhettük a trió játékának megannyi finomságát.

A gitáros-énekes Király Vajk amellett, hogy nagyszerűen pengetett, vérbeli előadónak bizonyult. Szabó Csaba, a dobos a virtuóz szólói szünetében elképesztő dinamikai váltásokat produkált. A szájharmonikás, Hrabovszky Tamás pedig remekül tömörítette a muzsikát, és fogta össze az együttest. Sajnálhatja, aki kihagyta ezt a bulit, hiszen ekkora formában még én sem láttam a Ramblingot, pedig részt vettem már jó néhány koncertjükön.

És a szegedi blues-formációk szentesi fellépése folytatódik! Február 18-án, pénteken a Rambling Blues Trió kétharmadát magában foglaló, ám az elektronikus bluesban mozgó, de hasonlóan színvonalas Blues Bell játszik a Panorámában. Érdemes figyelni a Galéria kávéház programját is, hiszen valamikor tavasszal ők is a Blues Bell meghívását tervezik.

Olasz Sándor


<<< Vissza