<<< Vissza

A komfortosabb városrészért
Előtérben a képviselői munka

2005. február 18.

 

Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Szűcs Lajos alpolgármester, a 11. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

Harmadik ciklusban képviseli a körzetben élő embereket. A városrész lakosságának heterogén összetétele meghatározó a választókerületben. Berekhát egy része: a Béke, Báthory, Ürge, Gógány, Kéreg utcák és az úgynevezett roma lakótelep. Jól ismeri a körzetet, az ott élő embereket, hiszen hosszú éveken át a városrész iskolájában tanított, az intézmény igazgatója volt.

- Az iskolába, ahol tanítottam, nagyon sok roma gyerek járt - mondja. - Sok család. Sohasem gondoltam azt, hogy el kell különíteni őket, hiszen ott mindenki magyar. A cigány származású is az. Kisebbségiként szerepelnek ők, de mindannyian magyarok. Szép számmal bíztak bennem, szavaztak. És nemcsak a romák.

- Gondolom, a közvetlen kapcsolattartás sokat jelent.

- Szívesen beszélgetek a választóimmal. Bármikor megkereshetnek. Úgy gondolom, nekem kell őket szolgálnom, én vagyok az ő kedvükért és nem fordítva. Mindig szerettem volna tudni, hogy mit szeretnének, miben lehet segíteni rajtuk, hogy sorsuk jobbra forduljon. Célul tűztem ki, hogy a körzet komfortosabbá váljon.

- Ha a többi városrészt nézzük, bizony a berekháti terület nagyon elmaradott volt.


- Ebben több cikluson át sokat tudtunk tenni. Vannak, akik ott telepedtek le, ipart váltottak, autóműhelyek, kereskedelmi cégek, boltok nyíltak. A város e része is sokat fejlődött. Emelkedett az összkomfortosítása a résznek, hogy utak készültek el. Az idén folytatjuk a tavalyelőtt elkezdődött járdaépítést, azt gondoljuk, hogy a ciklus végére be tudjuk fejezni. Eljutottunk odáig, hogy legalább az utcák egyik oldala bitumenes járda már. Most folytatjuk a Béke és a Báthory utcában.

- Ami nagyon fáj nekem, az iskolában egyre kevesebb tanuló van. Igaz, fogy a lélekszám az egész városban, a régióban is. Szabad iskolaválasztás van, akik oda akarnak járni, azok oda járnak. De hát különböző törvények is szabályozzák, hogy a kisebbségnek milyen iskolarendszert kell biztosítani. Azt tartom eredménynek, hogy az iskola nagyon jól működik. Színvonala egyre nő, s berendezéseket kap.

- Nagy lépés lesz a csatornázás. Hol tartanak a munkálatok?


- A csatornázás fele már megvalósult, várhatóan áprilisban folytatjuk. Nagy feladatunk, hogy idén a gázt átvezessük a roma lakótelepre. Igény van rá. Egy nagy játszóteret is szeretnénk kialakítani a telepen, remélem, nyerünk majd a pályázaton. Azután ott van még a Nagyvölgy csatorna, a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával megtisztítjuk. Jó lenne, ha azon a területen, ahol a Tesco épült volna, megvalósulhasson valami, ami az ott élő lakosság érdekeit szolgálja.

- Azzal, hogy alpolgármester lett, a helyzete az utóbbi két évben egy kicsit megváltozott. Vagy mégsem?


- Abból a szempontból, hogy míg két cikluson keresztül önkormányzati képviselőként teljes egészében jelen voltam a körzetben, az iskola kitöltötte mindennapjaimat. Most az alpolgármesteri feladattal természetesen egy más helyzet alakult ki, lehet, hogy ez a helyzet jobb is, hiszen így jobban átlátom azokat a dolgokat, amelyekkel a területen tudok segíteni.

- Milyen a kapcsolata volt iskolájával?


- Visszajárok. A szülők kérték, szeretnék, ha néhány órát tanítanék. Két osztályt végigviszek nyolcadikig. Közel negyvenéves pályafutásommal a tarsolyban csak hiányoznak a gyerekek, hiszen az életemet ott éltem le. Nagyon jó kikapcsolódás is egyben, hogy néhány órát taníthatok.

Lovas József


<<< Vissza