<<< Vissza

Szigor a tilosban parkolókkal
Nincs új közlekedési rend a kórház területén

2005. február 18.

 
Nemrégiben az a hír "röppent fel" a városban, hogy a kórház területén új közlekedési rendet vezettek be, amely többek között megtiltja a kerékpárral való közlekedést az intézmény területén. Ennek kapcsán kerestük fel Farkas Józsefet, a kórház gazdasági igazgatóját. Azt is megtudtuk tőle, hogy a gyógyfürdő sátras medencéjét - melynek elromlott a fűtési rendszere - mikor lehet újra igénybe venni.

- Valóban új közlekedési rendet vezettek be a kórház területén?

- Nincs új közlekedési rend a kórházban, csak egy 2002. július 1-je óta érvényben lévő rend betartásáról van szó, mely magában foglalja, hogy a kórház területére kik hajthatnak be: engedélyük jelenleg a "H" betűs matricával jelzett gépkocsiknak van, és azoknak, akik beteget hoznak.

Farkas József elmondta, amíg a betegek kiszállnak, addig az autók bent parkolhatnak. Ez ezelőtt is harminc percben volt meghatározva, és most is így van. Viszont az, hogy valaki behajthat a kórház területére, még nem jelenti azt, hogy parkolóhelyet is fog találni, ugyanis a kórház területén 45 parkolóhely van hivatalosan. Figyelembe kell venni a betegszállítók, mentők mozgáslehetőségét is, valamint azt, hogy egy olyan természeti szépségű parkkal rendelkezünk, melynek megóvása közérdek.

Azt tervezik, hogyha a hó elolvad, és pontosan ki tudják jelölni a parkolóhelyeket, akkor szigorúbban fognak fellépni a füvön parkoló, illetve a forgalmat akadályozó gépjárművek tulajdonosai ellen. Kerékpározni a járdák és a híd kivételével bárhol lehet.

Tehát nincs új parkolási rend, csak az elmúlt években nem tartották be a szabályokat - folytatta a gazdasági igazgató. Az akkori őrző-védő szolgálat szerződése lejárt, a közbeszerzési eljárás lefolytatásáig három hónapos ideiglenes időtartammal egy másik céget bíztunk meg. A közlekedési rendhez hozzátartozik az is, hogy a sürgősségi osztály melletti mentőbejárón csak a mentőknek lehet behajtani. Éppen az ellenőrizhetőség miatt van egy gépkocsibejárata a kórháznak. Az is közrejátszott, ami a mentőkkel többször előfordult: a személyzetnek kellett az autókat "odébbtenni", hogy hozzáférjenek az ajtóhoz.

- Változott-e a látogatási idő?

- Ajánlott látogatási idő eddig is volt a kórházban, ami ki van függesztve a kapura. A nyugalom és az orvosi ellátás zavartalansága érdekében szeretnénk, ha látogatási időn belül jönnének a betegekhez a hozzátartozók, de természetesen senkinek sem tilthatjuk meg, hogy ne látogassanak egyéb időpontokban.

- A gyógyfürdő sátras medencéjét mikor használhatják újra a fürdőzők?

- A nemrég átadott fürdőben a nagy hidegek miatt történt egy fagykárunk, melyben a szabadtéri medencét meleg levegővel fenntartó borító sátornak a fűtésrendszere szétfagyott. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk meleg levegőt fújni a melegvizes medence fölé, csak hideget. A hideg levegő ennél a hőmérséklet-különbségnél kicsapódik, ezért olyan köd képződik, hogy a látótávolság 20-30 centiméter, amibe senkit nem engedünk be, mert balesetveszélyes. Kénytelenek voltunk a szabadtéri medencét lezárni. Ameddig a problémát és vele együtt a balesetveszélyt nem tudjuk elhárítani, addig csökkentettük az árainkat körülbelül húsz százalékkal. Bízunk benne, hogy két hét múlva újra meg tudjuk nyitni a medencét.

M. A.


<<< Vissza