Mészárosleves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg sertés apróhús, 1 ek. liszt, 2 szál
sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 20
dkg zöldborsó, 1 l csontleves, 2 ek. olaj, 2 főtt tojás.
Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott
hagymát. Hozzáadjuk a sertés apróhúst, megsózzuk és 10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárga és fehérrépát. További
2 percig pároljuk, majd, megszórjuk a liszttel. Megpirítjuk, felöntjük levessel,
beletesszük a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Készre főzzük. Tálaláskor
a tányérba pár szelet főtt tojást teszünk, erre merjük a levest.
Rakott csirke
Hozzávalók: 1 nagyobb vagy két kisebb csirke, 1/2 kg burgonya,
25 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, zsír, 2 dl tejföl,
1 kávéskanál pirospaprika, só
Elkészítés: A megtisztított, megmosott csirkét kisebb darabokra
vágjuk és besózzuk. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk és karikákra
vágjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsommal fölszeleteljük. A
csirkedarabokat hirtelen pirosra sütjük. Egy tűzálló tál alját megkenjük
zsírral, majd soronként rétegezve burgonyát, húst, paprikát, paradicsomot
és hagymakarikákat rakunk bele, enyhén megsózzuk és tejföllel meglocsoljuk.
A tetejére egy sor burgonyát tegyünk. Ráöntjük a maradék tejfölt és zsírt
és a sütőben fedő alatt kb. fél órát sütjük, majd hogy a levét elfője,
tovább már fedő nélkül sütjük, még a hús és a burgonya meg nem puhul.
Ugyanebben az edényben tálaljuk.
Jó étvágyat!
|