<<< Vissza

A hastánc rejtelmei

2005. február 4.

 
A hastánc eredeti nevén RAK SHARKI, mely annyit jelent: kelet tánca, több százéves múltra tekint vissza. Elsősorban a keleti országokban, török illetve arab területeken táncolják a mai napig is. Mostanában egyre többen tanulnak hazánkban, és el kell hogy mondjam a magyar táncosnők irigylésre méltóan ügyesek. E táncnak sok jótékony hatása van, ezek közül néhányat sorolnék fel: alakformálás, illetve belső izmok megmozgatása, amelyet semmilyen tornával sem tudunk fejleszteni. Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy tánc közben még nőiesebbnek érzi magát mindenki. Nagyon sokszor felmerülő kérdés, hogy tulajdonképpen mekkora has kell ahhoz, hogy valóban jól érvényesüljön minden mozdulat a táncoson. A válasz: a tánc elsajátításhoz illetve előadásához, nem feltétlenül kell nagy hassal rendelkezni, ugyanis a hasunk remegését, a csípő gyors rázásával érjük el. Szeretném felhívni a duci hölgyek figyelmét, hogy nekik ezt a mozdulatot előadni sokkal könnyebb. Mindezen tények tudatában nyugodt lélekkel állíthatom, hogy a vékonyak illetve teltebb hölgyek is elkezdhetik tanulni ezt a nőies táncot, melynek további előnye, hogy nincs korhatár!

Picit magunkról: most már több mint 2 éve, hogy először találkoztunk ezzel a műfajjal, a többes szám nem véltetlen, ugyanis a mos 12 éves kislányommal kezdtünk el járni egy helyben működő tanfolyamra. Majd egy év elteltével, magasabb szinten egy szegedi csoportnál folytattuk tanulmányainkat. Ez természetesen a mai napig is tart, de emellett megalakult a BENAT AL SHARKI (Kelet lányai) fellépő csoport, mely 3 főből áll, a harmadik tagja egy csongrádi hölgy (Páhán Noémi), a kislányom (Gyovai Évike) és jómagam (Gyovainé Éva). Rendezvényeken és bálokon szoktunk fellépéseket vállalni.

Végül, de nem utolsó sorban négy hónapja tanítással is foglalkozom. Az iskola a Nagy F. u. 1. szám alatti üzletház udvarában működik. Nem is reméltem hogy ennyi fiatal leány és érett nő fog jelentkezni. Ez is egyfajta bizonyíték arra, bár messze van tőlünk e tánc hazája, mégis nagy az érdeklődés iránta. Búcsúzásképpen egy gondolat a hastánchoz, egyetlen dolog a legfontosabb a "nő".

Sok sikert kívánok a rejtvény megfejtéséhez, és szeretettel várom a nyertest az első órára.

Gyovainé Éva
Nagy F. u. 1.
Telefon: 06-70-452-3812


<<< Vissza