<<< Vissza

A törvényesség figyelembevétele
Előtérben a képviselői munka

2005. február 4.

 
Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban dr. Demeter Attika, a 7. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

A választókörzet jól behatárolható földrajzilag is: a Csongrádi út két oldalán helyezkedik el, a Kurcán "átlépve" Csongrád irányába balról a Csallány sétány, jobbról pedig a Kurca sor, illetve a futballpálya mögötti terület egészen az Alsó rétig.

- Ami a programot illeti, két nagy vezérfonal volt, ami mentén gondolkodni lehetett 2002-ben - mondja a képviselő. - Az egyik, hogy megfelelő módon érvényesüljön a lakosság képviselete. Miután második ciklusomat kezdtem el 2002-ben, így már ismertek voltak azok a problémák, melyek a lakosság részéről megfogalmazódtak. A másik nagy vonal a képviselő-testület munkájában való részvételt jelenti.

A program... A lakosság köreiben megfogalmazódott a téglajárdák felújítása. Bár a körzetben nem jelentős a rossz járdák száma. Ott, ahol vállalták a kisösszegű sajáterőt, ma már azokon a területeken a járdákat kijavították. Sajnos nem sikerült lecserélni a betonlap járdákat a Gaál István, valamint további három utcában, a Szentes-Víz Kft.-től a Váradi Lipót utca sarkáig. Több olyan hely van, ahol összetörtek, s ezek néhol balesetveszélyesek.

A programban szerepelt még az útfenntartás, az útburkolatok javítása. A Négyesi és az Esze Tamás utcák útburkolat-javítása, s jelentős részben az aszfaltozása is megtörtént. Ami kimaradt, az a szennyvízcsatorna megvalósítása miatt halasztódik, azokban az utcákban nem lehetett befejezni az útburkolat teljes rekonstrukcióját. A csatornaprogram az elkövetkező időszak egyik fontos beruházása lesz, valószínűleg a második ütemben elkezdődhet.

Különösen a Mátéffy utcaiak panaszolták, hogy a csapadékvíz-elvezetést a választási ciklus első felében nem sikerült megvalósítani. Az elkövetkező időszak feladata lesz, hogy a méréseket elvégezzük, előkészítsük azt a programot, amely a nagyon mély fekvésű területek csapadékvíz-elvezetését eredményezi. Fontos volt a választókerületben a liget-rekonstrukció, valamint a strandberuházás.

Ami a jövőt illeti: szeretném a fogadóórákat, a lakossági fórumokat az eddigi gyakorlat szerint megtartani. Az eltelt üléseken egyetlenegy testületi ülés volt, amikor elfoglaltságom miatt késve érkeztem, úgy érzem, azokon aktívan részt veszek. Kerülöm az éles vitákat, pengehelyzeteket, inkább szakmai ügyekben szólok hozzá. Igyekszem csendesíteni a párbajozókat. A képviselő-testület munkáját a jogi és ügyrendi bizottság elnökeként segítem. A bizottság húsz rendes és három olyan rendkívüli ülést tartott, ami elősegítette a testület rendeletalkotását. Rálátásom volt vagyoni, személyi kérdésekre, az intézményműködtetés területeire. Munkánkban eddig is fontos volt, hogy a bizottságban dolgozó emberek nem a politikai hovatartozásukat igyekeztek hangsúlyozni, hanem szakmai érvekkel segítették a munkát. Felügyelő bizottsági tagként feladatom az önkormányzat gazdasági társaságaiban való részvétel, az ott folyó munka segítése.

- Ami az elkövetkező időt illeti, nagyon oda kell figyelni arra, hogy a vagyongazdálkodás területén ne sérülhessen a döntési hatáskör. Pályáztatás nélkül ne történhessen ingatlanértékesítés. Nagyon fontosnak látom, hogy az iparűzési adórendelet módosításra kerüljön, hiszen a tényjellegű támogatások biztosítása nem történhet meg úgy, hogy az adó meghatározott részét címkézzük. Mindazonáltal elmondhatom, hogy a törvényesség figyelembevételével dolgoztunk.

Lejegyezte: Lovas József


<<< Vissza