<<< Vissza

Piros terepjáró a betegekért

2005. február 4.

 
Képünkön: Dr. Simon Marianna főorvos az új gépkocsival. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Gyönyörű piros terepjáróval gazdagodott a mentőállomás. A régi ügyeleti autót felváltó Suzuki Vitara gépkocsit a Szentes Kistérség Többcélú Társulás nyerte a Belügyminisztérium pályázatán. Az autót február elsején adták át.

Szentes – a megyében elsőként – 1996 óta látja el a központi orvosi ügyeletet a mentőállomáson. Az akkor még kemény ellenállásba ütközött ötlet mára bebizonyította hatékonyságát a gazdaságosság és a magas színvonalú betegellátás területén.

Az együttműködő települések közös gondolatát ma már a kormányzat is támogatja, így kerülhetett a kistérségi pályázatba az ügyeleti rendszer fejlesztése. Összesen 17 millió forintot fordíthattak, orvosi eszközök és műszerek, valamint gépjárműbeszerzésre – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. Az ügyeleti autót felszerelő eszközöket már dr. Simon Marianna, Országos Mentőszolgálat megyei szervezetének vezető főorvosa mutatta be. Olyan eszközök ezek – mondta, amik a betegellátáshoz feltétlen szükségesek. Van itt hordozható oxigénpalack, vérnyomásmérő és EKG, nyakmerevítő – több méretben is –, tűk és katéterek, ugyancsak több méretben, így akár az újszülöttet is el tudják látni a helyszínen. Az ambuláns táska a legszükségesebb gyógyszereket tartalmazza. Ennek újdonsága a gyógyszerporlasztó, ami megkönnyíti a beteg gyermek szájába való gyógyszerbejuttatást. Gondoltak a gyerekekre akkor is, amikor a lélegeztető és a speciális leszívó készüléket rendelték meg Dániából, hiszen ezekhez többféle nagyságú tartozékokat lehet csatlakoztatni.

Végül az új autót csodálhattuk meg, amit – mint kiderül – nagy nehézségek árán sikerült beszerezni. Ez a típus a megyében már bizonyított, a négykerék meghajtás lehetővé teszi a rossz terepen való közlekedést, a kis fogyasztás pedig a gazdaságos üzemeltetést.

Az ügyelet rendjében nem lesz változás, továbbra is este 7 és reggel 7 között, valamint a hétvégén látják el az orvosi ügyeletet a mentőállomáson. A 104-es hívószám tárcsázásakor a diszpécser dönt arról, hogy a beteghez mentőkocsi, vagy az ügyeletes orvos induljon ki. Ezért is fontos, hogy a telefonáló minél részletesebben tudja elmondani a tüneteket, azt amit a beteg érez.

A központi ügyeleti rendszerhez utolsóként csatlakozott Szegvár is. Ahogy Szenczi Sándorné polgármester fogalmazott, azért léptek be a jól kipróbált rendszerbe, mert már nem tudtak eleget tenni az elvárásoknak. A községben három háziorvosi körzetet jelenleg két orvos lát el, az ügyelettel járó plusz feladatokat nap mint nap már nem tudják vállalni. A mentős ügyelet havonta egyszer-kétszer jelent 12 vagy 24 órás szolgálatot.

A kistérségi társulás célja az egészségügyi ellátások tekintetében az, hogy a térség közel 50 ezer lakója - lakóhelyétől függetlenül - megkapja a magas szintű orvosi segítséget.

Vanó Éva


<<< Vissza