<<< Vissza

Emlékérem

2004. december 17.

 
Rövid hírben már foglalkoztunk a témával: Kovács László, az Árpád Agrár Rt. kereskedelmi és marketing igazgatója Saurer István emlékérmet kapott. Azzal a díjjal, melyet a millennium évében alapítottak, s évente három kertészeti ágazatban dolgozó szakembert jutalmaznak vele. Bizottság, illetve kuratórium dönti el, kik kaphatják meg.

- Nem vagyok kertész szakember, de az elmúlt 28 évben az Árpád Rt.-nél sokat foglalkoztam a kertészet problémáival - mondja az igazgató. - A kuratórium úgy döntött, méltó vagyok rá. Pókaszete nevű kis zalai faluban vettem át Saurer Iván születésnapján.

Az alapító felöl kérdezzük Kovács Lászlót. Válasza a következő: - Mint abban az időben sok más magyar ő is arra kényszerült, hogy a hazáját elhagyja. Brazíliában kötött ki, dúsgazdag üzletember vált belőle. Műszaki ember létére kertészettel kezdett foglalkozni, alakított ott egy nagy farmot, átképezte magát kertésznek, zöldség-gyümölcs ültetvény témakörben mozgott. Amikor a sors lehetővé tette számára, hogy hazajöjjön, akkor első útja falujába vezetett, ahol a gyökerei vannak. Picike, nem túl gazdag falu lehetett akkor, ma már másképpen néz ki. Saurer több száz hektáron ültetvényt telepített, komoly almása, meggyes- és körteültetvénye van, az ahhoz szükséges hűtőházzal.
- És az emlékéremről?

- Mint már említettem 2000-ben alapították, most adták ki ötödszörre. Ezek szerint már tizenöten vagyunk, akik tulajdonosai lehetünk az emlékéremnek. Az alapító időközben meghalt, a pókaszetei birtokán emléktábla áll, őrzi a nevét. Az örökösök képviselik, Sao Paulóban élő lánya minden évben Magyarországra jön. Tőle vettük át ünnepélyes keretek között. Maga a díj pénzzel nem jár, civil szakmai elismerés.

Kovács László '76-ban kezdett az Árpád Rt.-ben dolgozni, 28 évet töltött el különböző beosztásokban. Öt évig vezető közgazdászként tevékenykedett, akkoriban készült el a kertészeti telep, nyelvtudása révén részt vett a munkában, amely arról szólt, hogy elvégezték a Kertészeti Egyetemmel '75-ben közösen alapított korai zöldségtermesztési rendszer ökonómiai elemzéseit, amiből később szakdolgozatok, doktori disszertációk születtek. '85-től '90-ig a korai zöldségtermesztési rendszer igazgatóhelyettese.

- Ott tettem szert a legtöbb ismeretre, szaktanácsadói szolgálattal közösen látogattuk a szakgazdaságokat, én szereztem be a különböző anyagokat, vetőmagokat, fóliákat, egyebeket, számos külföldi utat tettünk akkor e témakörben. Akkor jártam Hollandiában, a kertészet Mekkájában, akkoriban indítottuk a különböző szakkiállításokat idehaza és külföldön, aranyérmes "kirándulások" voltak ezek, úgy a fehér, mint a vegyespaprika. Ahol díjat kaphattak termékeink, ott kaptak is. Számosat.

- A folytatás...


- Két évig főkönyvelő voltam, '92-től marketingmenedzser, majd pedig kereskedelmi és marketingigazgató. A kertészetben kifejtett tevékenységemért kaptam. Ami az Árpádba van nemzetközi elismertség, hozzájárultam személyesen is. Sok helyen jártam a világban, mindig a szentesi termőtájról beszéltem.

- Eme kitüntető címmel jutalmazott Kovács László maga is foglalkozik kertészettel?

- Van egy kis gazdaságom, '77 óta foglalkozom termeléssel. Sajnos, most nehéz helyzetben van magyar zöldségtermesztés, a kertészet.

Lovas József


<<< Vissza