<<< Vissza

Európából Európába

2004. december 17.

 

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai már az Európai Unió polgáraiként utazgatnak, hiszen az elmúlt néhány hónapban közülük többen jártak Németországban, ahol egy katolikus hittantábor lakóiként vettek részt egy gazdag programsorozatban. Erről az egyik nyolcadikos tanuló írt is a lap hasábjain. A német vendéglátók azóta már viszonozták a magyar diákok látogatását.

Nemrégiben a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, Svájcban töltött három hetet az iskola hét tanulója.

És most jön, ahogy jött is, a legnagyobb meglepetés: iskolánk nyolcadikos franciásai májusban Mátészalkán az országos francia nyelvű színjátszó fesztiválon szép sikerrel szerepeltek. Az őszi szünet előtt kaptuk a hírt: meghívást nyertünk Franciaországba, a normandiai Canteleu-be, ahol Európa számos országából jönnek amatőr színjátszó csoportok, akik hazájuk legjobbjaiként francia nyelvű produkciókat mutatnak be. Óriási megtiszteltetés és kihívás számunkra Magyarországot képviselni a Globe Théâtre fesztiválon, ahol a meghívás szerint többször is be fogjuk mutatni Probléma című jelenetünket, ami egy mókás matematikaóra pillanatait eleveníti fel. A darabot 14 tanuló adja elő, közülük hárman már a HMG kilencedik évfolyamos tanulói, a többiek iskolánk nyolcadikosai. A darabot rendezte Cécile Prévot, francia lektor, betanította Bíró Gáborné és Gémes Anna franciatanárok.

Nagy munka vár ránk 2005. április végéig, mert nemcsak tökéletesítenünk kell a darabot, hanem számos egyéb módon is szeretnénk megjeleníteni hazánkat és szűkebb pátriánkat, Szentest: magyar termékeket lehet kiállítani, magunk készítette tárgyakat árusítani, egyéb produkciókat lehet a fesztiválon bemutatni (népdalok, néptánc, stb). Úgy érezzük, hogy ezzel a meghívással és majdani szerepléssel egy igen hosszú, több mint 30 éves kitartó munka nyerte el méltó jutalmát: iskolánk 1972 óta a francia nyelvoktatás egyik fellegvára. Ebben a sikerben benne van az itt tanító tanárok és az iskolában a francia nyelvet tanuló sok-sok diák közös munkája. Merci!

Nemes Éva
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
igazgatója


<<< Vissza