<<< Vissza

Bulvárosítják a politikát?

2004. december 17.

 
Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke volt a Kurca-parti esték rendezvénysorozat idei utolsó vendége. A múlt heti, Népszavazáson túl, választáson innen című fórum előtt a politikus sajtótájékoztatót tartott.

A meglehetősen sűrű programmal teli évet - miniszterelnököt cseréltünk, időközi választások voltak, zavarodottság tapasztalható a kormányoldalon - egy valószínűleg sokáig vitatott hatású népszavazással fejeztük be - mondta Navracsics Tibor. Megállapítása szerint ebben a ciklusban ez volt az az év, amikor a kormánynak még lehetősége lett volna arra, hogy nagyobb vállalkozásba kezdjen. A most következő lesz az utolsó teljes év a 2006-os választások előtt, ezért vélhetően jövő ősszel megkezdődik a kampány. Navracsics véleménye szerint minden esély megvan arra, hogy a választások a 2002-eshez hasonlóan szoros eredménnyel záruljanak, fej-fej mellett fog kampányolni a két legnagyobb párt.

Hogy az ellenzék megbuktassa a kormányt, az a magyar alkotmányos rendszer szerint gyakorlatilag lehetetlen - válaszolta Navracsics egy kérdésre. Hozzátette: a kormány bukása csak abban az esetben fordulhatna elő, ha az MSZP elállna Gyurcsány Ferenc mellől. Ezt az előző miniszterelnökkel megtették, de nem fogják még egyszer megkockáztatni, és a ciklust, tetszik, nem tetszik, Gyurcsánnyal viszik végig, véli az ellenzéki politikus.

A pártelnökök televíziós vitáján a Fidesz MPP részéről Áder János tökéletesen ellátta feladatát, mondja Orbán Viktor kabinetfőnöke. Orbán a városokban kampányolt a személyes jelenlétével, mivel ezt fontosabbnak tartják.

Az ügynöklistákkal kapcsolatosan Navracsics úgy nyilatkozott, ha már egyszer megnyitják a levéltárakat, annak úgy lenne értelme, hogy az érintettek kénytelenek legyenek elhagyni a közéletet. Különben a politika bulvárosításának egy újabb fejezetéhez érkeznénk, fejtette ki véleményét a politikus.

D. J.


<<< Vissza