<<< Vissza

Pályázat

2004. december 17.

 
Pályázatot hirdetett a városi könyvtár az ifjúsági és diákönkormányzattal közösen " Magyarnak lenni Európában " címmel, melyre irodalmi és képzőművészeti alkotásokkal nevezhettek a gyerekek. Szentes és kistérségén kívül Csongrádról, Lakitelekről, Kecskemétről is érkeztek pályaművek.

Úgy véltük érdemes és érdekes bepillantást engednek majd az alkotások, miként formálta az eltelt fél év az unióban a gyerekek identitástudatát - fogalmazott Nagy Enikő könyvtáros, kinek oroszlánrésze volt abban, hogy pályázatukhoz elnyerték a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanács támogatását.

A zsűri elnöke Keller Jánosné a gyerekekhez, az őket kísérő pedagógusokhoz és a megjelent érdeklődőkhöz, nyugalmazott pedagógusokhoz fordulva értékelésében hangsúlyozta: egy-egy pályázat mindig egy kihívás. Milliónyi gondolat suhan át a gyermeki fantáziában a pályázati téma hallatán, azt megjeleníteni pedig valódi művészet. Több évtizedes pedagógiai munkája mondatta a zsűri elnökével, hogy látni megtanítani a tanárok feladata úgy, hogy a személyiségük megmaradjon a gyermekeknek, kiknek frissessége, világlátása mindig ámulatba ejtik.

A zsűri tagjai - Kéveszkiné Pintér Katalin, Istvánffy Ilona, Keller Jánosné - sokszínű technikával találkoztak, a grafikától, a tónusrajzon és kerámián keresztül a tűzzománcig. Ezért úgy döntöttek, hogy nem egy-egy alkotót, hanem alkotói közösségeket jutalmaznak.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csoportját Szabó Mariann vezetésével. Itt többek között Borbás Béla, Kis Dávid, Menyhárt Kata mutatkozott be tűfilccel készült alkotásaikkal, melyek vázlatok. A linometszet, a sokszorosító technika vázlatai.

A lakiteleki gyerekek Révész Dóra tanárnő vezetésével vették át a díjat, Kazinczi Zsuzsanna pedig a tűzzománc alkotói közösségnek megítélt elismerést vette át. Az irodalmi pályamunkákat Mészáros Júlia értékelte, a gondolati és a rímek ritmusát egyaránt. Úgy fogalmazott: folytassák! Kiss Linda és Kóbor Klaudia a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola diákjait illette elismerés. Az egybegyűlteknek Brezovai Zsuzsanna csellómuzsikája tette emlékezetessé a pillanatot.

N. A.


<<< Vissza