<<< Vissza

Egy könyv margójára

2004. december 17.

 
A magyar társadalom - hasonlóan a fejlett országokhoz - öregszik (a legalább 60 évesek aránya 1980-ban még csak 7 %-ot tett ki, 2001-re azonban 21 %-ra rúgott.) Az előrejelzések szerint 2008-ra a korosabbak száma meghaladja az ifjakét. 2003-ban 10 millió 121 ezren voltunk, vagyis egyre kevesebben élünk Magyarországon. 2025-re 1 millióval, 2050-re kétmillióval leszünk kevesebben. Budapesthez hasonlóan a "vidéki Magyarország" egyetlen régiójában, megyéjében sincs természetes szaporodás. A fogyás ezer lakosonként országos átlagban 3,5, a Dél-Alföldön 4,7, a Nyugat-Dunántúlon 3,9, a Közép-Dunántúlon 2,9, az Észak-Alföldön 2,0 - Békés megyében a legrosszabb 1,6 ezrelékkel.

A tartósnak látszó népességfogyás közben meghosszabbodik az életkor. Az előrejelzések szerint 2050 körül a jelenleginél ötször több 80 évesnél idősebb ember él majd. A születéskor várható élettartam csak Törökországban alacsonyabb a mieinknél. Svájcban a férfiak 77, a nők 82, Csehországban férfiak 71, a nők 78 leélendő évnek néznek elébe. Nálunk, a KSH adatok szerint a férfiaknál 2001-ben 68,2 év, a nőknél 76,5 esztendő volt a várható átlagos élettartam.

Reálisan számolva 2 évtized múlva érhetjük el az EU mai átlagát, a 78,3 esztendőt. Megnő a nyugdíjasok aránya a munkaképes lakossághoz képest is. Az ENSZ demográfusai szerint ma 35 nyugdíjast "tart el" 100 aktív dolgozó. A kutatók szerint öt évtized múlva már 75 nyugdíjast kell 100 munkaképesnek eltartania.

Csak címszavakban: Túlnépesedés,...népességfogyás,...hosszú élet,...több nyugdíjas,...nyugdíjreformok. Évtizedekre szóló nagy horderejű feladatok. Világproblémák és nemzeti ügyek egyszerre!

Bácskai Mihályné által kiválaszott "szemelvényeket" pedagógushoz méltó lelkesedéssel és átéléssel tolmácsolták: dr. Magyar Jánosné és Buzgó Ferencné.

Nem véletlenül fogyott el 15-20 példányban az Ezüsthajú nemzedék című mű, a szerző dedikálása közepette.
Csak üdítő ráadásként szólt legújabb írásáról a "Vitám Máraival" ("Ugyanarról másként" alcímmel), amely szintén Győrben került kiadásra idén. Nem Márai növekvő írói népszerűségét kérdőjelezi, csak "Füves könyve" filozófikus gondolatira reagál egy másik felfogás töprengő szellemi izgalmával.

Mészáros Júlia nyugalmazott művelődési osztályvezető az írói gondolkodás sokrétűségét, jogosságát hangsúlyozta e mű kapcsán.

Lejegyezte: Földi Vilmos
ny. megyei tagozat vez.


<<< Vissza