<<< Vissza

Nyugodtabb időszakra számíthatunk

2004. december 17.

 
Képünkön: A belügyminiszter asszony a Rákóczi utcai óvodába is ellátogatott. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Időszerű politikai kérdések címmel tartott lakossági fórumot Lamperth Mónika belügyminiszter az ifjúsági házban. Dr. Demeter Attila köszöntője után a belügyminiszter megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek, és érdeklődnek a belpolitika iránt ebben az időszakban is, amikor egy zaklatott választási kampányon vagyunk túl. Néha az az érzése, hogy az emberek jobban szeretnék, ha nem nyomulna bele ennyire a mindennapjaikba a politikai csatározás. Jó volt hallani, hogy - a miniszter asszony szerint - választási kampányok után általában jön egy nyugodtabb szakasz.

A kistérségi programot személyes sikerének tekinti, hiszen három éve még sokan azt sem tudták, hogy eszik-e vagy isszák. Ma már mindenki használja a szót. Éveken át dolgoztak azon, hogyan lehetne úgy átalakítani a magyar közigazgatást, hogy jobban alkalmazkodjon a változó világhoz. A falvakban csökken a népesség száma, és sok a hátrányos helyzetű család. Az itt élők számára is magas színvonalú közszolgáltatásokat kell nyújtani. Egy-egy település a maga erejéből nem képes az ehhez szükséges lépéseket megtenni, ezért indították el a kistérségi programot.

Lamperth Mónika ezután átadta a szót a helyi lakosoknak. Janó Tibor egy levelet hozott, amely egyben egy segélykérés is volt. Az alapfokú művészeti oktatatási intézmény igazgatóhelyettese elmondta, hogy a költségvetési törvénytervezet alapján csökkent a normatíva. A miniszter válasza az volt, hogy az önkormányzatok finanszírozásában körülbelül fele-fele arányban van a központi támogatás és a saját bevétel. Móra József a minisztériumi PR-munkatársakról beszélt, akik olyan témát szivárogtattak ki Szentesen, amely címoldalra került. Válasz: ha ilyen hírek vannak a városban, akkor azt meg kell beszélni az adott miniszterrel. Másik kérdése a mentőcsapatok vezénylésére vonatkozott, ami a miniszter szerint profi módon működik. Az önkéntes mentőcsapatoknál viszont van egy probléma: az ő nyilvánosság előtti erejük kampány. Ahol valóban baj van, oda tíz helyett csak egy embert küldenek. A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalatokról is szó esett. Lamperth Mónika elmondta, hogy rengeteg visszaélés történt az ilyen cégeknél. Nem akarják finanszírozni azt, hogy bizonyos emberek ezen a logikán olyan pénzekhez jussanak, ami nem járna nekik. Dr. Dobos András a baloldal értékéről beszélt, ami a szellemiségében van, és ezért sokat tudnának tenni az oktatás kérdésében. Léhi Gábor a bűnmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Fábián György szerint a rendőrség DADA programja jó, de szélesíteni kellene, hogy több helyre eljusson. A miniszter - bár már szorította az idő - minden kérdésre kielégítő választ adott.

M. A.


<<< Vissza