<<< Vissza

Karácsonyi üzenet a tizenöt éveseknek

2004. december 17.

 

Bizonyára szokatlannak találjátok, hogy egy 87. évét taposó szentesi polgári karácsony küszöbén éppen hozzátok szól. Ugyan mi lehet az a mondanivaló, amihez nektek éppen 15 éveseknek kell lennetek?

Ez a mondanivaló nem több és nem kevesebb, mint az, hogy féltékeny szerelemmel vigyázzatok születési évetek becsületére, mert abban az évben született meg a magyar nép szabadsága. Váratlanul. Szinte senki sem számított rá. Vérontás nélkül. Néhány okos és bátor magyar férfiúnak kellett akkor jó helyen lennie, hogy véget érjen egy 40 évig tartó szolgaság; a kettészakadt Európa pedig magyar segédlettel egyesült.

Igen, a ti születési évetekben az álomnál is szebb volt a valóság! Ti akkor még jobban tudtatok sírni, mint nevetni, mikor sok becsületes jó magyar ember összecsapta a kezét és azt mondta: ez olyan szép, hogy nem lehet igaz! Pedig igaz volt. S abban az évben nagyon fényesen ragyogott a magyar nép becsületének csillaga Európa egén.
Mondjam így: jó csillagzat alatt születtetek? Mondom.

Titeket pedig könyörögve kérlek: legyetek büszkék arra, hogy 1989-ben születtetek! Nem gőgösen, hanem szerényen legyetek egy kicsit rátartiak arra, hogy születésetek évében egészen ritka eseményt produkált a történelem! Olyant, melyet bátran csodának is mernek nevezni a bátrak.

Ha nekem nem hiszitek, akkor érdeklődjetek olyan magyar felnőtteknél, akik elvállalják, hogy boldogok voltak abban az évben. És tudakoljátok ki belőlük, hogy miben reméltek akkor?

Azt meg véssétek jól a szívetekbe: amit az egész művelt világ 1989-ről tart, azt ne engedjétek átcsúsztatni 1990-re! E tekintetben legyetek tényleg féltékenyek születési évetek dicsőségére.

Azt magától értetődőnek kell tartanotok, hogy egy ilyen történelmi évben való születés kötelez. Nem szabad elrontanotok életeteket! S mert ez évben a serdülés idejét élitek, nagyon kérlek benneteket: elsősorban ne abban akarjatok remekelni, hogy nők vagy férfijelöltek vagytok, hanem abban, hogy emberek akartok lenni. Emberek!
A küszöbön álló karácson is ezt juttassa eszetekbe! Mert az a Jézus, kinek születésnapja a karácsony, ember fiának nevezte magát. Ha pedig találkoztok felnőttekkel, akik nagyon hangosan mutatják magukat magyarnak, jól nézzétek meg őket, hogy lássátok: egészen emberek-e?

Tizenöt évesek! Ezen a karácsonyon nagyon szeret titeket az ember fiának öreg szentesi szolgája. Éljetek 115 évet! S óvjátok éberen 1989 tisztességét!

Vági László


<<< Vissza