<<< Vissza

Átmeneti költségvetés

2004. december 17.

 
Lapunk megjelenésének időpontjában tartja ez évi rendes ülését a város képviselő-testülete. A napirendi pontokra előző számunkban már kitértünk. Az már valószínű, hogy ebben az évben ismét nem sikerül megalkotni a jövő évi költségvetést. Annak okáról Szirbik Imre polgármester az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:

- Ez időre az ország költségvetését sem tudta megalkotni a parlament. Amiben közvetlen összefüggésben áll az önkormányzatok költségvetésével: a költségvetés jó felét meghatározó állami normatívák meghatározása. Beszélgetésünk időpontjában még nem zárult le a közalkalmazotti, köztisztviselői bértáblák kérdéséről szóló vita. A város működési költségvetésének közel a felét a bér és közterhek teszik ki, ez egy olyan tétel, ami alapvetően stabilizálhatja vagy fölboríthatja a költségvetést. Az államháztartási törvény úgy rendelkezik, hogy az ország költségvetésének elfogadása után számított 60 napon belül el kell készülni az önkormányzatok költségvetésének is. Az átmeneti költségvetés, amit az utolsó ülésen megvitat a testület mindig technikai jellegű, maximum február végéig tervez, új beruházás az idő alatt nem indítható, csak a meglévők folytatására van lehetőség.

- A pénzügyeket tekintve milyen évet zár az önkormányzat?

- Amikor a költségvetést megállapítottuk, akkor közel egymilliárd forint forráshiánnyal indítottuk. Magát a forráshiányt nem tudjuk megszüntetni. Úgy fogalmazok, hogy valahol a negatív nulla táján fogunk zárni, ami azt jelenti, hogy a költségvetési hiány jóval az egy százalék alatt lesz, de létezni fog. A fejlesztésnél sikerült megoldani azt, hogy a tervezett hitelek fölvételére nem kerül sor, viszont a negatív pénzmaradványt nem tudtuk csökkenteni a fejlesztésben. Költségvetési egyensúly szempontjából egy nullás költségvetést zárunk.

A továbbiakban szó esett a megvalósulhatott tervekről. A város első embere a következőket mondta: - Sok fejlesztést meg tudtunk valósítani, megindult a csatorna-beruházás, több mint tíz kilométer vezeték lefektetésre került, közel 800 ingatlanbekötésnek nyílt meg a lehetősége, a szerződések alá vannak írva a következő év folytatásához, az elvégzett munkákat ki is fizettük. Megkezdődött a megyeháza kivitelezése. Több utca kapott új burkolatot, jelentős pályázati eredményekkel elértük, hogy a külterületeken is. Megújult a Klauzál utcai orvosi rendelő a hozzá tartozó környezettel, a Honvéd utca és környéke is új útburkolatot kapott.

- A Petőfi Szálló ügyében lejárt az a határidő, ameddig az ellenérdekelt fél fellebbezést nyújthatott be. Megtörtént-e ez?


- Nem láttam a föllebbezést, de olyan híreim vannak, hogy benyújtották. Ez azt jelenti, hogy táblabíróság elé kerül, bízom benne, hogy valamikor tavasszal lezárulhat a folyamat.

L. J.


<<< Vissza