Tejfölben sült hal
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pontyderék, 2dl tejföl, 5 dkg füstölt
sajt (Karaván vagy füstölt trappista), margarin, só, hal fűszerkeverék.
Elkészítés: A konyhakész halat kevés sós vízben 3 percig előfőzzük.
Lecsöpögtetjük és margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. Megszórjuk
a hal fűszerkeverékkel. A füstölt sajtot lereszeljük, belekeverjük a tejfölbe,
majd a halra öntjük. Forró sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük. Petrezselymes
vajas burgonyával tálaljuk.
Diósbomba
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 1 egész tojás, 14 dkg darált dió, 10
dkg csokoládépor, 1 kanál rum.
Elkészítés: A cukrot a tojással habosra kikeverjük, azután hozzáadjuk
a többi anyagot. Golyókat formázunk belőle, darált dióban vagy finom kristálycukorban
megforgatjuk és kis papírkosárkákba rakjuk. A közepébe tehetünk egy jól
megszikkasztott rumos meggyet.
Forralt bor tojással
Hozzávalók 4 személyre: 6 dl bor, 3 dl víz, cukor, fahéj, szegfűszeg,
fél citrom leve és héja, 2 tojás sárgája.
Elkészítése: Az anyagokat összevegyítjük és fél órán át állni hagyjuk.
Egyszer felforraljuk hozzáöntjük a citromlevet. Két tojássárgáját egy
kanál cukorral egy kanál vízzel elkeverünk és a forralt bort fokozatosan
hozzákeverjük, hogy a tojás össze ne fusson. Poharakba szűrjük. Finomabb,
ha fehér és vörös borból vegyesen készítjük.
Jó étvágyat!
|