<<< Vissza

Isten, haza, ember

2004. december 10.

 
"Isten, haza, ember" címmel rendezte meg a Hegedűs László Helyőrségi Klub karácsonyi tárlatát, melynek meghívott vendége volt Szalai Sándor művésztanár, a kecskeméti Piarista Gimnázium és a Jövőnkért Művészeti Iskola pedagógusa.

Túri Andrea igazgató, a helyőrségi klub vezetője köszöntőjében elmondta: évek óta kiemelten fontosnak tartja az adventi időszak tárlatát, mert ez az év utolsó olyan társadalmi eseménye, ahol az emberek összejöhetnek, utat találhatnak egymáshoz.

A kiállítás megnyitójának vendégeit M. Simon Andrea és Bor László színművészek versei, majd Németh László tábori lelkész szavai engedték közelebb a kiállító művészhez, kinek hitvallása szerint a művészet nem más, mint emberhez való beszéd Istenről. Ezt interpretálta saját verse előadásakor is a tanár.

Az intézmény igazgatónője kiemelte, többek között azt tartja különlegesnek, ahogy Szalai Sándor képein a szeretet a fény ábrázolásával megjelenik. Az Engesztelés, a Szeretet koldusai, a Lelkigyakorlat, A Könyörgés és a Megszületett alkotások már címükkel is utalnak az advent igazi hangulatára. Az 1987-re datált Erdély karácsonya c. alkotás gyertyaerdőt ábrázol, ezeknek fénye teljesíti be a festmény mondanivalóját. A megnyitón a mű alatt igazi mécsesek emelték azt át, az idő és a tér határán.

A csendes, szerény pedagógussal a Jövőnkért Művészeti Iskola egyik csoportos kiállításán találkozott Túri Andrea, illetve akkor a kisplasztikáival és üvegablak terveivel. Később tudta meg, hogy fest is a tanár.

- Nagy örömömre szolgál, hogy Szalai Sándor most első ízben állított ki egyénileg Kecskeméten kívül és úgymond világi környezetben. Eddig a kecskeméti piaristáknál és az evangélikus templomban engedte szerénysége szerepelni, ennek is közel húsz éve. Nem egy magamutogató ember.

"Isten áldását kérjük Szalai Sándor kollégánk, barátunk művének - művészetének kiteljesedéséhez" - Holczer József Sch. P.- jegyezték magukat a piaristák a vendégkönyvben.

A kiállítás december huszonkettedikéig tekinthető meg.

Nagy Andrea


<<< Vissza