<<< Vissza

Láttatni a láthatatlant

2004. december 10.

 

Jankovics Marcell nyitotta meg a hagyományosnak számító Regionális Pedagógiai Módszertani vásárt Kecskeméten. A három helyszínen zajló egynapos eseményt a Magyar Drámapedagógiai Társaság rendezte.

A mindent utánzó csend művészete a színjátszás legősibb módja. Érzelmeket, cselekvést, gondolatokat pusztán arcjátékkal és taglejtésekkel ábrázol a színész - mutatta be a pantomim művészetet Csorba Ildikó, aki a kecskeméti szakmai bemutatón tizenegy diákkal kápráztatta el a drámatanárokból álló közönséget pantomim játékukkal. A gyerekek improvizáltak, a bemutató elején a tanárnő felhívta a figyelmüket: a színpadon fallal körülvett játéktér van, mellyen csak egy üvegfal darab található. Ezen átkukucskálhatnak és szemlélhetik a külső világot. Mindezt természetesen pantomimtechnikával érzékeltették a gyerekek, mely a felidézés, újjáalkotás és érzékeltetés mechanizmusait veszi sorra - sorolta a pedagógus, aki a Jövőnkért Művészeti Iskola tanáraként hat éve vezeti a csoportját, ebben a tanévben választható tantárgyként emelte be a pantomimet a tanmenetbe.

Az ötvenöt perces előadás során azok az izmok, inak mozdultak meg, melyeknek nyolcvan százalékát a hétköznapi mozgásunkban nem használjuk. Mondjuk, ha egy falat kívánunk "eltolni " , a nyak jobbra-balra való mozgatásának elsajátítására van szükség.

A gyerekek előadásuk végén kiléptek a falak közül, tanárnőjük felhívta figyelmüket, érdemes átjutni, mert pillangók várják őket. A szentesi művészeti iskolás Kosztás diákok előadását a Köznevelés c. pedagógiai folyóiratban is méltatták: " ..Csorba Ildikó kis csapatával - szinte már a profi szintet súrolva -, lélegzetelállító ügyességgel láttatták a láthatatlant...

Csorba Ildikóval és tanítványaival a művészeti iskolában december 10-én délután találkozhatnak az érdeklődők, ahol betekintést kaphatnak a csoport munkájába.

N. A.


<<< Vissza