<<< Vissza

Őket is el kell fogadni

2004. december 10.

 
A Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban 6 lakásotthon található, itt találjuk az átmenetileg és a tartós gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyerekek és fiatal felnőtteket. A lakásotthonok önálló egységként működnek, és önállóan gazdálkodnak. Korban és nemben, illetve értelmi képességeket tekintve integráltak. Általában 12 főből áll egy csoport, amelyet nevelőtanár irányít, és amelynek tagjaira gyermekfelügyelők vigyáznak. Ezekben az egységekben a jól működő családok pedagógiai reprodukálása történik. Önálló életre való alkalmasságukat és azt figyelembe véve, hogy továbbtanulnak-e, 3 éves kortól 24 éves korig maradhatnak az otthonban. Az intézmény ezen kívül helyet ad 15 tanulónak - akik a bejárást nem tudják megoldani - diákotthoni, hétközi kollégiumi formában.
Dr. Demeter Attiláné igazgatónő elmondta: fontos feladatnak tekintik, hogy hatni tudjanak a családra, mert a család nélkül kevésbé lenne hatékony a nevelőmunka. Sokszor komoly meggyőzésre van szükség annak érdekében, hogy a szülő elfogadja: gyermeke ebbe az intézménybe jár. A legnagyobb gond az a társadalmi előítélet, ami megbélyegzi az idejáró gyerekeket. Ha már elfogadja a szülő, hogy gyermeke idejár, akkor rövid időn belül meggyőződik arról is, hogy valóban joga van a gyereknek ahhoz, hogy megkapja azt a fejlesztést, amit csak ez az intézmény tud biztosítani.

Nagy előrelépés az iskola életében, hogy a nyolc évfolyam elvégzése után - védett közegben maradva - szakmát is tudnak szerezni a gyerekek. Jelenleg már kerékpárszerelők is végeznek. A mostani kilencedikes fiúk úgy készülhetnek, hogy a szakképzési évfolyamon szobafestő-mázoló-tapétázó, illetve épületburkoló szakmákban szerezhetnek OKJ-s szakmunkás bizonyítványt. Ezzel a megélhetés lehetőségét adják a kezükbe.

- Milyen programok várhatók idén?

- Ebben a tanévben is a hagyományos programok várhatóak. Nemrég volt a hatodik megyei kispályás labdarúgó döntő szentesi őszi fordulója, ahol második helyezést értünk el. Ebben a tanévben az iskola kapta meg a megyei komplex tanulmányi verseny rendezését, amely tavasszal lesz. Nagyon kedveltek a karácsonyhoz és a farsanghoz kötődő programok, de a "tanév csúcsa" a művészeti iskolák záró- és egyben vizsgabemutatója, illetve a névadóhoz kapcsolódó kulturális bemutató lesz, amelynek a színház ad helyet 2005.június 2-án.
A helyi társadalommal szemben a legnagyobb kérésünk: ha van módjuk megismerni az itteni tanulókat, akkor meggyőződhetnek arról, hogy a társadalomnak ugyanolyan hasznos, értékes és megismételhetetlen, egyszeri csodái ezek a gyerekek is, csak nagyon kell őket szeretni, és el kell őket fogadni.

Majzik Andrea


<<< Vissza