<<< Vissza

Dráguló szolgáltatások
Az adóterhek nem növekednek

2004. december 10.

 
Már előzőekben szóltunk e hasábokon arról, hogy a helyi adók mértékét nem emelik Szentesen. Mi több, az adófajták bővítésén sem gondolkodik a képviselő-testület. Hallhattuk, más településeken ez utóbbit fontolgatják a helyhatóságok. Nálunk - a vállalkozók, bérlakásokban élők örömére - a különböző bérleti díjak emelésére sem tett előterjesztést a városvezetés. Az önkormányzat november 26-ai ülésén Szirbik Imre polgármester kijelentette: a lakosság és a vállalkozások adóterheit a város nem kívánja növelni.

Más a helyzet a különböző szolgáltatások körében. A költségek, mint a családokban, itt is növekednek. Valamelyest emelni kell a díjakat, a kérdés az, milyen mértékben, és hogy ki viselje a többletterheket? A polgármester elmondta: az igénybevevők felé kellett lépniük. A konkrét számok kialakításakor a város működőképességének fenntartása, az elhatározott és megkezdett fejlesztések megvalósítása, valamint a szociális együttérzés alapvető követelménye együttesen került mérlegelésre. Valamennyi díjtétel esetén a minimalizált költségek mellett a legkisebb mértékre korlátozták javaslataikat.

Mint megtudtuk, a helyi tételeket összehasonlították más települések hasonló díjaival. Ezt Halmai László, a polgári összefogás frakcióvezetője nem tartotta szerencsés dolognak, mivel szerinte a szolgáltatások minőségét illetően különbségek vannak az említett városok között. Azért elhangzott a megállapítás, miszerint a hasonló kategóriájú települések között Szentes a legalacsonyabbak közé tartozik adódíjtételeivel.
Az előterjesztésből kitűnt: érzékelve azt, hogy az elkerülhetetlen mértékű áremelés az egyének és családok számára többletterhet jelent, a szociális támogatások körében a legrászorultabbak részére kompenzációra kerülhet sor. Az önkormányzat bizottságai mellett véleményt alkotott a gazdasági és kereskedelmi kamara helyi szervezete is.

És most menjünk végig a szolgáltatások körén. Távhőszolgáltatás: 6 százalékos emelés. Alapdíj 252 Ft/m3/év; fűtési díj (lakossági fogyasztó részére) 1090 Ft/GJ, (egyéb fogyasztó) 1820 Ft/GJ; használati melegvíz (lakossági) 218 Ft/m3 (egyéb fogyasztó) 364 Ft/m3.

Közüzemi ivóvíz díja: (lakossági) 184 Ft/m3, (nem lakossági) 201 Ft/m3. Közüzemi csatornamű használati díj: (lakossági) 117 Ft/m3, (nem lakossági) 219 Ft/m3. (A díjak az áfa-t nem tartalmazzák.)

Tömegközlekedési díjak: menetjegy elővételben 100 Ft, menetjegy járművön 120 Ft, összvonalas havi bérlet 2370 Ft, 16-án 0 órától történő vásárlás esetén 1580 Ft, tanuló és nyugdíjas havi, összvonalas bérlet 700 Ft. (A menetjegyek és bérletek árai az áfa-t tartalmazzák.)

A képviselő-testület a jelenleg érvényes piaci helypénz díjakat és mérlegelési díjakat, valamint a közszolgáltatói tevékenység körében a települési szilárd hulladék begyűjtésének, szállításának, elhelyezésének, kezelésének díjait 6 százalékkal növelte rendeletében.

L. J.


<<< Vissza