<<< Vissza

Szigethy István (1763-1778)
XVIII. századi szentesi plébánosok (III.)

2004. december 10.

 

Képünkön: A templom alaprajza és oldalnézete az 1768. évi átépítés után (Szentesi Levéltár, 1840 k.)

Szigethy István életútjáról keveset tudunk. 1761-től mogyoródi plébános volt, onnan 1763. május 3-án érkezett városunkba. 1778-tól a Nógrád megyei Kosd, majd 1783-tól 1793-ig újra Mogyoród plébánosa volt.

Szigethy megérkezésével egyidőben az uradalom a városra hárította a plébániai kerítés felépítését, ami ellen Lakos Mihály református bíró tiltakozott. Az uradalom hozzájárulásával végül mindkét felekezet paplakjának kerítését a város terhére állították fel.

Mivel az 1100-1200 katolikus számára a templom már kicsi volt, Szigethy kijárta báró Harruckern Ferenc kegyúrnál az épület kibővítését, amire 1767/68-ban, részben a város költségén került sor. A négy öl (~7,5 m) hosszú, a templomhajónál szélesebb bővítmény keleti végét a meglévő harangtoronyhoz építették, amit az arányosság érdekében megmagasítottak és a város terhére toronyórával is elláttak. Innen származik az a szentesi jogszokás, hogy később valamennyi toronyóra beszerzését a város vállalta, és máig karban is tartja. A kegyúr a templomnak egy új, azaz negyedik harangot adományozott, majd 1771-ben kisebb javításokat végeztetett.

1771 és 1776 között a reformátusok is felépíthették templomuk tornyát, de saját költségükön. Valószínűleg a felekezeti békesség érdekében 1774-ben báró Harruckern kötelezte magát, hogy a katolikus egyházközség épületeit a jövőben nem a város, hanem saját bevételei terhére fogja karbantartatni. Ebben az évben Migazzi Kristóf bíboros, bécsi hercegérsek, váci kormányzópüspök Bodonyi Sándor őrkanonok, volt szentesi plébános társaságában Szentesen is átutazott. Ekkor a plébániai kerítés és a gazdasági épületek már romló állapotban voltak; Szigethy pedig megkezdte a Plébániatörténet (Historia Domus) vezetését, megörökítve az 1745 utáni fontosabb eseményeket is.

1775-ben Halász János uradalmi jószágkormányzó nyomására Molnár József, egy helybeli katolikus lett a bíró, aki a városházán kitetette a Feszületet. Az uradalom új házat építtetett a harangozónak a Kurca-parton, és a templom telkét teljesen, a plébániáét pedig az utcafronton téglakerítéssel határoltatta el. A kántorház és az abban lévő tanterem viszont kijavítatlan maradt, majd a báró halála után az uradalom részben adományokból, részben pedig a város kényszerítésével 1776-ra új iskolát adott a katolikus egyházközségnek.

A báró végrendeletében 500 forintot hagyott a plébániára, ami a váci székeskáptalan letétjébe került. A kamatokból a templom, a plébános, a kántor és a harangozó részesült, amiért a kegyúr halálának évfordulóján (november 14.) évente harangszó mellett énekes-orgonás gyászmisét kellett végezni.

1776-ban az úrbéri rendezés során a katolikus egyházközség mindenkori tisztségviselőinek kijelölték a javadalmi földeket, de a reformátusok csak Vertics József vármegyei földmérő jószántából kaptak némi földet. Bár az ekklézsia vezetői 1777-ben az özvegy bárónétól kérték a sérelmes helyzet rendezését, nem kaptak újabb földeket, ezért földbérlésre kényszerültek.

Szigethy idejében mintegy húsz, főleg ferencrendi pap segédkezett a plébánián, hosszabb ideig Pasitzky József nyugdíjas plébános is Szentesen lakott. Szigethy vezette be, hogy a kereszteltek anyakönyvében a szülők lakhelye (település) és társadalmi állása is szerepeljen. Valószínűleg Szigethy idejében hozták be a vámháztól Nepomuki Szent János szobrát, mely a templomnál kapott új helyet; Szent József szobrát a város déli végében pedig 1761-1774 között állíttatta fel Chatalides Lipót jószágkormányzó. Bár a templomnál már megszűnt a temetkezés, a kereszt még mindig állt, miként a temetőben is. A harmadik kereszt, amit 1761 után emeltek, a Vámházhoz vezető út mentében, valahol a mai Leiningen és Boross utcák találkozásánál lehetett.

A templomban havonta szentségimádási napot tartottak, a körmeneteket pedig a templom körítőfalán belül végezték. Ekkor a betegek áldoztatásához a pap általában ministráns kíséretében, lámpással és csengő mellett vitte az Oltáriszentséget, Szentesen azonban e külsőségeket elhagyták.

Szigethy másfél évtizedes lelkipásztori működése alatt sokat tett a rábízott hívekért. A reformátusok iránt - úgy tűnik - személy szerint békésnek mutatkozott és kerülte az ellentétekre okot adó alkalmakat, viszont az uradalom lépései többször okoztak értelmetlen feszültséget a két nagy felekezet között.

Szigethy István 1778. április 21. és május 3. között költözött el Szentesről, a következő plébános érkezéséig pedig Jaksits Salamon minorita szerzetes kormányozta a plébániát.

Nagy Géza Balázs


<<< Vissza