<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. december 3.

 
Kukoricaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 szem burgonya, 20 dkg mirelit kukorica, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldség erőleves, 0,5 dl tejszín, olaj, só, fehér bors, friss kapor.

Elkészítés:
Olajon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, felöntjük a levessel és puhára főzzük. Egy merőkanálnyi burgonyát kiveszünk és félretesszük, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. Beletesszük a fagyasztott kukoricát, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Visszatesszük a burgonyát, tejszínnel finomítjuk és összemelegítjük, de már nem forraljuk. Frissen vágott kaporral meghintve találjuk.

Kalocsai borjúborda

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet borjúborda, 10 dkg lángolt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt nyelv, 3 nagy zöldpaprika, olaj, só, 3 nagy paradicsom, bors, 1 fej hagyma, pirospaprika.

Elkészítés: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a zsírját kisütjük. A szalonnapörcöt és a kolbászt a lábasból kivesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra metélt zöldpaprikát, végül a felnegyedelt paradicsomot is. Sóval, pirospaprikával ízesítjük és fedő alatt megpároljuk. Végül visszatesszük a szalonnapörcöt, a kolbászt és a csíkokra vágott füstölt nyelvet. Összemelegítjük. Közben a megmosott húst kiveregetjük, sóval, borssal meghintjük és kevés forró olajban pirosra sütjük. A bordát a lecsós raguval leöntve tálaljuk. Köretként galuskát adhatunk hozzá. Borjú helyett sertéskarajból is készíthető. Jó étvágyat!


<<< Vissza