<<< Vissza

Megválaszolt kérdések a szülők klubjában

2004. december 3.

 

A Szülők klubja nevet viselő programsorozat háziasszonyai Molnárné Szabó Csilla és Gergely Józsefné óvónők, az Árpád utcai óvoda pedagógusai. Több évtizedes szakmai munkát követően azt tapasztalják, hogy rohanó világunkban szükség van egy fórumra, ahol a szülők előadások keretében válaszokat kaphatnak, gyermekük nevelésében felmerülő kérdéseikre. Az óvónők mellett meghívott szakemberek segítségével kereshetik a legmegfelelőbb megoldást a napi élethelyzetekben gyermekeik irányításához.

Molnárné Szabó Csilla elmondta, hogy a szülői értekezleteken elsősorban a mindenkit érintő témák, illetve a szervezési feladatok kapnak nagyobb hangsúlyt. Kevesebb idő jut a nevelés során kialakuló helyzetek megbeszélésére, ami egyénenként más-más formában jelentkezhet a gyermek személyiségétől függően.

Huszonnégy éve foglalkozik gyermekekkel Gergely Józsefné, véleménye szerint az elmúlt években hangsúlyozottabban jelentkeznek magatartás problémák és részképesség-zavarok. A kolléganők is hasonlóan látják: elsősorban fiú gyermekeknél szembetűnő többek között az, hogy a kicsik nem tudnak játszani. Autóval természetesen igen, tologatják, egymásnak és a falnak ütköztetik, de a kirakóval már nem tudnak mit kezdeni.
Ugyancsak inkább a fiúknál figyelték meg, hogy nagyon alacsony szintű a hallási figyelmük és a beszédkészségük. - emelte ki Csilla óvónő. Amit nagyon nehéz fejleszteni egy több, mint húsz fős óvodai csoporton belül. Sokszor úgy érzik az óvodapedagógusok, hogy az egyszerű közléseket sem értik a gyerekek.

A szülők klubja első vendége november huszonharmadikán Kiss Gabriella klinikai szakpszichológus volt, kinek foglalkozása hallatán a szülők visszahőköltek: nincs az én gyerekemnek semmi baja. Az óvónők egy dobozt raktak a folyosóra, melyben névtelenül helyezhették el a szülők a kérdéseiket megélt, vagy aktuális nevelési problémáikkal kapcsolatban.

A pszichológus a családsegítő központ szakembere, pozitív élményként értékelte az Árpád utcai szülőkkel a találkozást. Elmondta: attól tartott, hogy ő elmondja a dobozból előkerülő kérdésekre a szakmai véleményét, amire nem fognak reagálni a jelenlévők. Az Árpád utcaiak azonban kérdeztek és visszakérdeztek, őszinte beszélgetés alakult ki. Nem volt probléma, hogy a másik szülő is hallja a csoporttárs szüleinek gondját, kérdését, melyek a hozzátartozó haláláról, a televízió hatásáról, a jutalmazás - büntetésről, hiperaktivitásról, testvérféltékenységről szóltak, illetve arról is: mit tegyenek, ha a gyerek fél éve jár oviba és még mindig sír, ha ott kell maradnia. Kiss Gabriella kiemelte, hogy ritka mikor az apukák is megjelennek ilyen eseményen. Most szép számmal jöttek el házaspárok.

A klub legközelebb fejlesztőpedagógust lát vendégül. A szülők olyan speciális módszereket tanulhatnak az előadáson, mely segítségével gyermekük érzékelését, ábrázolóképességét, a finom mozgást tudják otthon is játékosan fejleszteni. A cél az, hogy az iskolában a gyermek a saját képességeinek megfelelően tudjon majd teljesíteni és ez sikerélménnyel párosuljon számára.

Nagy Andrea


<<< Vissza