<<< Vissza

Munka egy évre

2004. december 3.

 
Megtartották az első tájékoztatót a "Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen" című program résztvevőinek. A polgármesteri hivatal díszterme megtelt a jelentkezőkkel: mintegy háromszázan adták be pályázatukat a munkahely - teremtést kitűző programra.

Hat az egyhez az esélye a munkavállalóknak, hogy megkaphassák valamelyik állást az önkormányzat intézményeiben, hiszen ez az uniós pályázat csak ötven ember foglalkoztatását segíti. Előre nem kívántak szelektálni a jelentkezők között a program felelősei, hogy minél több embernek adhassák meg az esélyt, hangzott el Szirbik Imre polgármestertől. Az ötven fő kiválasztásának már vannak szempontjai. Hátrányos helyzetűek, tartós munkanélküliek, köztük is elsősorban nők, nagycsaládosok és kisebbséghez tartozók juthatnak munkához januártól egy éven keresztül.

A program vezetői, Mészáros Ágnes, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársa és Gál Antal, a családsegítő központ igazgatója mondták el a tudnivalókat. A pályázatban résztvevőket többlépcsős rendszerben választja ki szociológusokból, szociálpszichológusokból, munkatanácsadóból álló szakmai csoport. Egy motivációs teszttel felmérik, ki milyen területen szeretne, tudna dolgozni. Elbeszélgetnek a jelentkezőkkel, mi akadályozta a munkavállalásban, s próbálják feltárni a problémát. Munkahelyi vezetőkkel való személyes találkozásra is sor kerül. Egyéni fejlesztési tervet is készítenek, álláskereső tréning és konfliktuskezelés segíti a jelentkezőket abban, hogy piacképesek lehessenek az egy év letelte után is. Esélyt, támaszt, indító lökést adhat ez az év a munkavállalóknak a későbbiekre. Ezeken a foglalkozásokon mindenkinek megjelenési kötelezettsége van, különben kiesik a rendszerből.

A kiválasztott ötven munkavállaló közalkalmazotti jogviszonyba kerül, ennek megfelelően kap bért is. A gondozási központban és a hajléktalansegítő központban együttesen hét, a központi konyhán négy, a családsegítőnél öt, a polgármesteri hivatalban négy, a városellátó intézménynél - az óvodák, iskolák, és a református egyház igényei szerint - harminc fő állhat munkába a jövő év elejétől. A programból most kimaradók nyilvántartásba kerülnek. Ha az önkormányzat újabb pályázatokon további munkalehetőségekhez jut, azokat elsősorban nekik utalják.


<<< Vissza