<<< Vissza

Egy könyvfórum margójára

2004. december 3.

 
Szerencsésnek nevezhetjük magunkat, akik részt vehettünk október végén a Pedagógus Szakszervezet megyei tagozat (Csongrád-Szentes-Makó) nyugdíjas klubjainak könyvismertető fórumán Szentesen.

A szerző Kárpáti Sándor a szintén nyugdíjas pedagógus közíró jelenlétében és közreműködésével került bemutatásra, véleménycserére az Ezüsthajú nemzedék - Az időskor életvilága című írása (Szenior Könyvek, Győr 2004.)

Bácskai Mihályné nyugalmazott gimnáziumi tanár átfogó ismertetőjében nem véletlenül hangsúlyozta a közel 230 oldalas írás "műfaji" változatosságát.

Milyen ez a nemzedék, a mi korosztályunk? - teszi fel a kérdést a szintén 70 éves szerző. "A ma élő 60-on fölöttiek a Horthy-rendszerben születtek. Gyermekfejjel megélték a második világháborút, ifjúként az ötvenes éveket, látták mi és hogyan történt 1956-ban. Egész felnőtt korunkat a Kádár-korszakban töltötték, hogy ezután nyugdíjasként, öregként megérjék a rendszerváltást, az Európai Unióba készülődő Magyarország jelenét, a XXI. század elejének mindennapjait.

Elkerülve a kicsinyes panaszáradatot nyíltan szól a mű az ezüsthajú nemzedék legfőbb gondjairól is: az alacsony nyugdíjról, a romló egészségről, a magány, az egyedüllét, a társtalanság nyomasztó voltáról, a szeretet a megbecsülés hiányáról. Az idősek fogyasztói korában a legtöbb pénzt a nyugdíjból az élelmiszerek, a lakásfenntartás, a lakásrezsi és a gyógyszerek viszik el. Mindehhez hozzá lehet számítani, hogy a nagyszülők nem kis hányada anyagilag is segíti gyermekeit és unokáit.

Szellemesen összegezi az öregség előnyeit és hátrányait is.

- Ha rövid is ez a "rongyos élet", elég hosszú ahhoz, hogy kihívásaival, küzdelmeivel és kompromisszumaival - sok minden "gyönyörűséges dolog" is beleférjen.

- Kiváló alkalmat kínálnak a laza szemlélődésre, az emlékezésre, az "összegző számvetésre", gondolatteremtő töprengésre.

- Nagy ajándéka lehet az időskornak a "bölcsesség, a higgadtság, megfontoltság, egyfajta érettség", amely párosulhat a hála érzésével, az adni vágyás, az ajándékozás szeretetével, amely különösen fontos lehet "a gyerekekhez és unokákhoz való viszonyban."

- Felszabadító érzés lehet, hogy megszabadulhatnak a kényszeredetten viselt régi szerepeiktől, néha még "hatalmi igények" nélkül is szemlélhetik az ország eseményeit, gondjait. Mi van az öregség "árnyékos oldalán?"

- Labilisabb egészségi állapot, gyakoribb betegeskedés, emlékezet-kihagyás, felejtés, nagyobb hajlam az önzésre, megcsontosodásra, a múltba ragadásra, címek és rangok utáni vágy, egészségtelen gyűjtés, halmozás, néha a görcsös spórolás szenvedélye is feltámadhat.

Ha tehetnék, szívesen megállítanák az időt, amely természetes önvédelmi reflex, hogy tompuljon a végső búcsú közeledte.

Beszédes számokkal és tényekkel is operál a szerző. Változik a társadalmak korfája. 1987. július 11-én megszületett a Föld ötmilliárdomodik embere. 2003-ban 6,3 milliárd ember népesíti be a Földet. Az össznépesség száma évente 77 millióval emelkedik (a túlnépesedés veszélye elsősorban a legszegényebb országokat fenyegeti!)
(folytatjuk)


<<< Vissza