<<< Vissza

Miniszteri avató
A kutatóállomás új feladatai

2004. december 3.

 
Agrárinnovációs és minőségellenőrző központot adott át dr. Németh Imre földművelődésügyi - és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön az egykori zöldségkutató állomáson. A megújult kutatóállomás az országban az első önellenőrző rendszerével nem csak Csongrád megye, de a dél-alföldi régió minőségbiztosítási igényeit is kielégíti.

A központot a Dél-Alföldi Bioinnovációs Centrum Kht. működteti, többségi tulajdonosa a megyei önkormányzat, mely ezzel a 800 millió forintos vállalkozással próbálja segíteni a megye agrártermelőit, mondta el Frank József, a megyei közgyűlés elnöke. Egy lepusztult állapotban lévő állomást sikerült ily módon megmenteniük, illetve feladattal ellátni. Az uniós csatlakozás felerősítette a minőségbiztosítást. Az akkreditált, magas szintű laboratóriumok 100 millió forintot érő műszerparkjában végzendő folyamatellenőrzés szabad utat nyit az európai piacra.

Dr. Németh Imre földművelődésügyi - és vidékfejlesztési miniszter szerint ez a központ a megye csattanós válasza a paprikabotrányra. Új korszak kezdődik az országban: a minőségbiztosítási rendszerek, a minőségi áruk versenye. A központ jelentőségét abban látja, hogy lehetővé teszi a rendszeres ellenőrzést. Ha kiépül, nagy piaci értéke lesz, fogalmazott a miniszter. Célként azt fogalmazta meg, hogy az legyen a termékben, ami a csomagolásán fel van tüntetve.

Három nagyműszeres laboratórium készült el, tudtuk meg Frank Lászlótól, a telep vezetőjétől. Ezekben nem szerves eredetű anyagokat, toxikus nehézfémeket, például ólmot, arzént, kadmiumot, nikkelt is ki tudnak mutatni, de nagy kapacitással állnak készen az ún. vegyszermaradványok, valamint a természetes eredetű, toxikus anyagok vizsgálatára is. A munka február elején indul, jelenleg a megfelelő felkészültségű munkatársak toborzása folyik.
Dr. Németh Imre miniszter dr. Gombos András államtitkárral avatta fel a megújult létesítményt. Dr. Németh Imre azt követően részt vett a körzeti földhivatal ünnepélyes átadásán. A rendezvényről bővebben következő számunkban olvashatnak.


<<< Vissza