<<< Vissza

A sokoldalú cserszömörce
Zöldrovat

2004. november 12.

 
A sokféle hasznossága közül elsőként emeljük ki az esztétikai értékét. Mivel ősz van, nézzük meg a lomszíneződését! Bámulatba ejtően szép az aranysárgától kezdve, az égő vörösön át, a bíbor szinte minden színárnyalatát magába foglaló lombozata. Nyáron a 3 mm-es lilás virágai díszítenek, amelyek hosszú, szőrös kocsányon dús bugában nyílnak. Elvirágzás után a virágkocsányok lilás színű tollas szálakat képeznek, amelyek hosszú ideig nagy bugában díszlenek.

Díszítő értéke mellett ki kell hangsúlyozni gyógynövény hatását is. Levelét megdörzsölve jellegzetes illatot érzünk, ezt hatóanyagainak köszönhetjük. Vízgőz desztillációval illóolajat nyerünk belőle. Szeszes és vizes kivonata alkalmas torok-, nyálkahártya-, ínygyulladás esetén gargalizáló szerként. Izzadás elleni fürdőkben, aranyér esetén ülőfürdőkben alkalmazható.
Főzetét belsőleg gyomor- és bélrendszeri megbetegedések ellen alkalmazzák. Harmadik hasznosítási módja a környezetbarát cserzőanyag készítés.

Jelentős a fényigénye és az ehhez párosuló hosszantartó szárazságtűrő képessége. A fagy iránt viszont érzékeny, ezért déli fekvésű, védett helyre ültessük. Gyökerei levegő igényesek, emiatt csak sekélyen szabad telepíteni. Erodáló területeken megköti a talajt. Fajtájai között megtaláljuk a 3 m-es bokor jellegű, illetve a 6-8 m-es fa jellegű cserjéket is.

Szaporítható magvetéssel, bujtással, gyökérsarjból. A magot ősszel kell elvetni a tavaszi csírázáshoz.


<<< Vissza