<<< Vissza

Ismét Terney-napok
November 15-19.

2004. november 12.

 
Immáron 11. alkalommal rendezik meg a Terney-napokat november 15-étől a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban. A rendezvény múltjáról, a névadóról és a programokról Takács Pál, az intézmény igazgatója elmondta, Terney Béla soha nem dolgozott a kollégiumban. A gimnázium lelkes tanára volt, majd igazgatója. Gyermekszerető ember, s ez a legfontosabb. Művésztanár volt, de a művészet helyett a gyerekeket választotta. A kollégium 1994-ben vette fel a nevét, és már abban az évben Terney-napokat is tartottunk.

Az igazgató a programról elmondta, 15-ei nyitórendezvényen tisztelegnek Terney Béla emléke előtt, megkoszorúzzák a sírját. Majd volt Terney-tanítványok, művészek kiállítását rendezik meg a kollégiumban. Ez azért érdekes dolog, mert egyszerre még nem állítottak ki ennyien. A megszokottól eltérően a kiállítás két hétig tekinthető meg. A rendezvények nyitottak, mindegyikre várják az érdeklődőket.

- Kedden vetélkedőt rendezünk a 9.-es diákok részére - folytatta a program ismertetését az igazgató. - Ez szintén a hagyományaink közé tartozik. Izgalmas játékok ezek, ahol a gyerekek bemutathatják, hogy mit tudtak meg eddig Szentesről. Mátéffy Zoltán volt igazgató készítette el a forgatókönyvet. A diákjaink igen jól felkészültek, büszkén mondhatom, hogy a városismereti vetélkedőt is már négyszer megnyertük. Még ezen az estén két diákunk tart irodalmi estet. Ez egy spontán kezdeményezés, amit Engi Georgina és Péntek Ágnes tart.

Szinte minden városi rendezvényen részt vesznek a drámais diákok, nem maradhat el ez a kollégiumban sem, 17-én, szerdán a HMG drámai tagozata egyórás műsort ad. A csütörtöki napon a magyarországi lengyel kisebbséggel tartanak egy kulturális délutánt.

- Ez már szintén hagyomány a Terney-napokon - mondja az igazgató. - A kollégiumban több olyan diák lakik, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak. Most a magyarországi lengyelek kultúrcsoportja lép fel, akik Budapestről érkeznek. Voltak már nálunk szlovákok, szerbek, görögök, románok is.


<<< Vissza