<<< Vissza

Egykor Wimbledonnak titulálták

2004. november 12.

 
A fedett pálya felépítését is az összefogás hozta létre.

A jelenlegi létesítmény vagyona lassan alakult ki: 12 teniszpálya modern öltözőépülettel, ahol a kezdet ekkor elhasznált teniszlabdákkal fűtöttek. Az idő múlásával a korábbi Barnevál anyagi segítségével, valamint a ma már nem létező Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű műszaki csapatának köszönhetően, megtervezték illetve kivitelezték társadalmi munkában, az öltözők vízvezetékrendszerét, és termálvizes fűtését. A rendszerváltás után Dongó László igazgató által vezetett szakmunkásképző iskola a komplexum szépségének fenntartásában sokat segített. A pályákat védő három méteres kerítés, a pályák között három méter magas élő zöld háttér, játékvezetői székek, a nap sugaraitól védő napernyők, mérkőzést jelző táblák, gyakorló teniszfal, lelátókon fehér ülőpadok, a pályák szélén cementkosarakban elhelyezett tarka virágágyak fejezik ki a szép iránti törekvést.

A teniszpályák azért lettek megépítve, hogy ezen komoly sportélet folyjék.

Ez így is volt az első perctől kezdve, a játékosok egyre jobb eredményeket értek el. A második generáció, aki már országos viszonylatban is komoly sikereket ért el, magyar bajnokságban a fiúknál Tarján István volt dobogós. Lányoknál Lakos Olga, Bécsy Ibolya, Jószai Klára. A későbbi generációban is nagyon sok tehetséges teniszező nőtt fel. Többek között Szabó Edit, Ádám Olga. A szentesi teniszcentrumot az Országos Tenisz Magazin kis magyar Wimbledonnak titulálta. Ez nagy elismerésnek számított, hiszen azt jelentette, hogy az ország legszebb teniszpályái között tartották számon. Ma már ezt nem lehet róla elmondani.

A korábbi időben az eredmények ahogy jöttek, úgy lett egyre népszerűbb a teniszközpont. Az Alföld-kupa versenyein évtizedeken át az ország élversenyzőinek is részvételét jelentette. Ez még akkor volt amikor nem pénzdíjas versenyek voltak. Volt olyan Alföld-kupa, hogy egy nap száztíz mérkőzést is játszottak. Olyan nevek voltak, mint az örökös bajnok Gulyás István, Wimbledonban párosban bajnokságot nyert Taróczi Balázs. Ez ma már történelem. Abban az időben ez nagy dicsőség volt.

A teniszpálya ötvenéves történetét elmondta Virág István, aki több évtizede a Szentesi Kinizsi Teniszszakosztály edzőjeként meghatározó szerepet vállal a teniszben. Kezei közül több Országos Vidékbajnokságot nyert teniszező került ki. Többek között Molnár József, ifj. Virág István, Bakos László. Edzői munkásságát 1988-ban a Magyar Teniszszövetség "Egyetemes magyar teniszsportért emlékplakettel ismerte el.

Az elmondottakat lejegyezte:
Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza