<<< Vissza

Tóni bácsi Márton napi konyhája

2004. november 12.

 
Libasült Márton napra

Hozzávalók 6 személyre: 1 db közepes nagyságú liba, zsír, Tóni bácsi "titkos fűszerkeveréke": vegeta, őrölt bors, őrölt kömény, fokhagyma só, chilipor, majoranna, borsikafű, flekken fűszerkeverék, őrölt borókabogyó (ezeket egy üvegben jól összerázzuk, birsalma, hagyma, fokhagyma, babérlevél.

Elkészítés: A libát jól megmossuk, majd leszárítjuk. A "titkos fűszerkeverékkel" kívül belül gazdagon bedörzsöljük. A belső részébe egy megmosott, ketté vágott birsalmát, 1 fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2 db babérlevelet teszünk. Tepsibe tesszük, forró zsírral meglocsoljuk és forró sütőbe tesszük. A továbbiakban takaréklángon sütjük állandó locsolgatás mellett. Többször megforgatjuk a hátralévő szakaszban, sörrel kenegetjük a bőrös részt. Kb. két-két és fél óráig sütjük majd 10 perc pihentetés után feldaraboljuk. Köretnek burgonyapürét vagy hagymás törtburgonyát adunk mellé.

Mandulahabos ribizli torta

Hozzávalók 16 szelethez: 1 kész kerek piskótatortalap, 30 dkg ribizli, 6 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál ribizli lekvár, 10 dkg darált mandula, kevés szálasra vágott mandula.

Elkészítés: A piskótatortalapot kettévágjuk. A ribizlit a két lapon elosztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukorral tovább verjük. Végül belekeverjük a darált mandulát is. A mandulahabot a ribizlire kanalazzuk és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. A két lapot egymásra helyezzük, kissé összenyomjuk. A torta oldalát ribizli lekvárral megkenjük és belenyomkodjuk a szálasra vágott mandulát. Jó étvágyat!


<<< Vissza