<<< Vissza

Támogatják a tudást

2004. november 12.

 
November 6-án, szombaton ünnepség keretében történt az önkormányzati felsőoktatási ösztöndíj-támogatás kifizetése a városi könyvtárban. Először Korcsmáros Réka és Csiszár György furulyaduóját hallgathatta meg a 124 diák.

Ezután Szirbik Imre köszöntötte a fiatalokat. Az ösztöndíj rövid történetét mondta el. Bárki feltehetné a kérdést, hogy a város miért nem a Bursa Hungarica rendszerben vesz részt, miért alapított önálló ösztöndíjat? Három évig vettek részt a Bursa rendszerben, de rájöttek, hogy sok felsőoktatási intézmény olyan álláspontra jutott, hogy a diákok szociális juttatásainál a Bursa ösztöndíját figyelembe vették, vagyis amit az egyik oldalon kapott a diák, azt a másik oldalon nem kapta meg szociális támogatásként. A város úgy döntött, hogy az esélyt senkitől nem veszi el. Azoknak a diákoknak, akiknek a szociális helyzete nehezebbé teszi a tanulást, mint szerencsésebb pályatársaiknak, a város közössége önálló ösztöndíjat alapított, hogy a tudás megszerzése mindenki előtt nyitva állhasson. A város lakói büszkék azokra a fiatalokra, akik eljutottak a magyar felsőoktatás valamely szintjére, legyen az bármely tudomány vagy művészeti ág, és képesek arra, hogy felsőoktatási tanulmányaikat végigvigyék. Ehhez pedig segítségre van szükségük.

Az, hogy a város ösztöndíját megkapja valaki, egyrészt elismerés, másrészt kívánalom. A közösségnek azzal adják vissza ezt a gesztust, hogy a legjobb tudásuk és szorgalmuk szerint mindent megtesznek az eredményes tanulásért. Az, aki ma kilép az egyetem kapuján, és munkába áll, az a kor legfrissebb tudását hozza magával. Valószínűleg néhányan messze kerülnek majd a várostól, talán az országhatáron kívülre. De akkor sem szabad elfeledniük, hogy - valamilyen szinten - Szenteshez tartoznak.

A 15-30 ezer forintig terjedő összeget mindenki egy évre, egy összegben kapta meg.

Szarvas Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanul, magyar-pedagógia szakos. Egy ismerősétől hallott a pályázati lehetőségről, és októberben meg is igényelte. A kapott pénzt tankönyvekre fogja költeni.

Majzik Andrea


<<< Vissza