<<< Vissza

Éjszakai fény-képek
Két fotóval nyerte el az Alföldi Fotószalon I. díját

2004. november 12.

 
Képünkön: Marton Ferencnek Szirbik Imre polgármester adta át a díjat. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Az elmúlt években minden alkalommal elvitte az Alföldi Fotószalon valamelyik díját a mindszenti Marton Ferenc. A Szentesi Fotókör tagja legutóbb a jubileumi, tizedik szemlén két képével nyerte el az első díjat. Volt már korábban első, harmadik és különdíjas is.
- Négy éve a fotókör "kezdőknek" szóló tanfolyamán kezdtem tovább fejleszteni a középiskolai szakkörben tanultakat, majd itt is ragadtam - mondja a harmincnégy éves Marton Ferenc. Elárulta: volt olyan év, amikor egyszerre három képe is a falra került az Alföldi Fotószalonon, ami azért ritka, mert egy személy öt fotóval pályázhat. Nem csak Szentesen, máshol is díjazták már munkáit. Évente 10-15 országos kiállításra figyel, s ha kötetlen témakörben talál kiírást, arra be is küld pályamunkát, több-kevesebb sikerrel, mint mondja, hiszen ez a zsűrin múlik. Nem számított a legutóbbi elismerésre sem.

- Meglepett, mert végül is a fotókör rendezi a kiállítást, mi gyűjtjük be és katalogizáljuk, szedjük sorba a képeket, és egymás közt át is nézzük. Egyik fotós barátunk a beérkezett képek láttán megjegyezte, hogy ide nem is érdemes beküldenünk fotót, mire én mondtam neki: "Ha nem küldesz be semmit, nem is tudod értékelni saját magad."

Díjazott képei, az Árny-kép és Át-járó születésének körülményeiről azt tudtuk meg tőle, hogy azok ellesett pillanatokat ábrázolnak. - Ott még nem tartok, hogy előre tervezzek, ahhoz ez a négy év kevés. Van úgy, hogy az ember készül fotózni, de az Árny-kép esetében Szegedről utaztunk volna, s a busz késése miatt egy fotós kollégámmal elkezdtünk fotózni a kivilágított Móra múzeum előtt, aztán ez lett belőle.

Kezdetben élettelen dolgokat kapott lencsevégre, de ma már szívesebben ábrázol mozgást. Főleg éjszaka, amikor hosszú a záridő, és az alanyok mozgása életlenül jelenik meg a képen, ezáltal jobban lehet érzékeltetni a mozgást, magyarázta Ferenc. Az Át-járó is éjszakai felvétel, a megvilágított átjárón közlekedő emberek mozgásának ábrázolása, kicsit alsó perspektívából.

Az egyéniséget képviselő művészeknek, mint amilyenek a fotósok is, mit adhat a fotókör, miért jó oda tartozni? - tettük fel a kérdést. - Az ember a saját fotóival elfogult, de itt mindenkinek más a látásmódja, s megtárgyalhatjuk - fogalmazott Ferenc, majd hozzátette: - Másrészt egy baráti társaság is, minden hétfőn hattól kilencig.

Jelenleg tizenkilenc képük látható a Galéria kávéház emeletén, ahol havonta cserélik a fotókat.

D. J.


<<< Vissza