<<< Vissza

Gondolatok


2004. november 12.

 
Hat elemit végzett nagyapját idézi egy jó nevű író és azt mondja róla, hogy olyan okos és bölcs ember volt, amilyen mai diplomások között is csak keresve akad. Bármiről el lehetett vele beszélgetni és érdemes volt meghallgatni a véleményét. Mai diplomások! Veletek szeretnek elbeszélgetni a gyermekeitek és, ha már vannak, az unokáitok?

Miközben állandó téma, mit tesz a baloldal, meg mit a jobb, azon szoktál-e gondolkozni, hogy neked milyen szokásaid vannak, kikkel barátkozol és mi minden nem érdekel? A reformáció tanulsága ez volt: Az egyháznak állandóan reformálnia kell önmagát. Neked is önmagadat...

Egy gyanúsított megszabta, hogy melyik nyomozó szervnek hajlandó vallani. És úgy lett. Csodálkozom rajta. Meg a fél ország is. Nem a gyanúsított kikötését, hanem a két nyomozó szerv egymás közötti viszonyán. De foglalkozzunk inkább valami mással. Ez van.

Nekem gyanús, hogy a bankok semmit sem tesznek a bankrablások megakadályozására. Legalább is, amiket tesznek, az nulla hatású. A gyanúm: valakik (nemcsak a rablók) jól járnak, ha semmi sem derül ki.

Belátom: az elítélteket is megilleti az emberséges elbánás: kellő térség, elegendő légköbméter a cellákban. Ha nincs, építeni kell új börtönöket. De talán előbb az ártatlan, szegény családoknak, vagy fiatal házasoknak lakásokat!

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza