<<< Vissza

Brezovai költözik
Gazdára lelt a patinás épület

2004. november 12.

 
Képünkön: Brezovai Sándor az Ady Endre utcai épület előtt. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Az önkormányzat tulajdonában áll - korábban egészségügyi intézményként hasznosított - Ady Endre utca 27. szám alatti ingatlan. Az épület hasznosítására a város pályázatot írt ki, majd lakossági fórumon próbált vállalkozót keresni a bérbeadás útján történő felújításra - mindkét alkalommal sikertelenül. Mígnem Brezovai Sándor, az Oyama Doyo Sportegyesület elnöke jelentkezett azzal a szándékkal, hogy az épületet tevékenységük további gyakorlásához megfelelő módon felújítaná. A költségek fejében húsz évre bérbe venné az épületet.

Brezovai Sándor a képviselő-testület legutóbbi ülésén elöljáróban szólt arról a 14 éves produktumról, amit a megyeháza épületében eddig folytatott. Mint mondta, 1991-ben kötött szerződést a megyeházán lévő 150 négyzetméteres helyiségre, ahol folytatni tudta profi pályafutását. A többszörös Európa-bajnok közel 1500 fős szervezet képviselője is egyben hozzátette: tavaly közel 200 tanítványa volt Szentesen és vonzáskörzetében, ám a bizonytalan helyzet miatt a létszám megapadt. Mennie kell a megyeházáról. Szomorúan jegyezte meg: addig, míg nem talál maguknak helyet, ideiglenesen a Kinizsi pályán edzenek, gyakorolnak majd.

A szóban forgó épületben viszont lehetőséget lát munkája folytatására. Egy rehabilitációs mozgáscentrumot kíván létrehozni. Évek óta foglalkozik beteg, balesetben sérült emberek rehabilitálásával. Amit eddig a fittneszben oldottak meg gépekkel és konduktor gyógytornász segítségével. Aki felsőfokon végzi a munkáját. Szeretnék ezt a szolgáltatást bővíteni.

Rébeli Szabó Tamás felvetésére, miszerint legyen a bérbeadás ideje tíz év, Brezovai Sándor elmondta, az épület mindenki számára nagy falat, figyelembe véve a rezsiköltséget, a patinás épület felújítását, állagmegóvását, húsz évre tudja vállalni.

- A betegeket valamilyen szinten el kell helyezni, a versenysportot is, amit már 24 éve űzök, tovább tudjam folytatni. A városban az egyik legeredményesebb sportegyesületet viszem hosszú évek óta, sajnos a létünk, a helyzetünk kissé bizonytalanná vált. Nagyon sok beteggel foglalkozunk. Szentes és mozgáskörzetében nincs ilyen rehabilitációs központ, ahol mozgássérültekkel megfelelően foglalkoznak. Szakemberekkel dolgozom. A továbbiakban szeretnék egy sószobát is létrehozni, ami szintén hiányzik a környéken. Nagyon sok asztmatikus problémával küszködő gyerek él körünkben. Őket is szeretném gyógyítatni. Nagy lehetőséget látok azon a téren, hogy a betegekkel, mozgássérültekkel és egy olyan tömegsporttal is tudjunk foglalkozni. Körbejártam a világot, láttam, Szentesnek adottak a lehetőségei - mondta a sportember.

Dr. Demeter Attila elmondta, mivel az épület állaga romlik, az önkormányzat nem rendelkezik a felújításhoz szükséges forrással, az épületet nem szabad sorsára hagyni. Ebben végül is megegyeztek a képviselői vélemények. Rébeli Szabó Tamás még hozzátette: a jobbító szándék vezérli őket az ügyben. Szomorú dolog, hogy télvíz idején ilyen mostoha körülmények között kell dolgozniuk. Valahogyan oldja meg a városvezetés azt, hogy valamelyik intézmény tornatermében tudjanak gyakorolni. Szűcs Lajos alpolgármester máris fölajánlotta a Gróf Széchenyi István Általános Iskola tornatermét. Ott rendezett körülmények között dolgozhatnak majd - jegyezte meg.

Dr. Sipos Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy a barátság alapja, mint mondják, a korrekt, jó szerződés. Amit csak egyféleképpen lehet olvasni. Mind a két fél tudja, mihez tartja magát, mit vállal. Fontos az, hogy a pénzügyi garanciák is meglegyenek.

Elhangzott, elviekben a polgári (jobb) oldal is támogatja az előterjesztést. Azzal a módosítással, hogy az illetékes bizottságok dolgozzák ki a szerződést, majd azután megszülethet a döntés. Baranyi Imre, a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke kihangsúlyozta: mindezt működő tőke bevonásával teszik. Munkaalkalmakat fog teremteni. Azon felül a mozgáskorlátozottakat is segítik. Támogatta a szerződést azzal, hogy a város érdekei ne sérüljenek.

Brezovai Sándor így szabad utat kapott, a patinás épület pedig megmenekült az állagromlástól.

Lovas József


<<< Vissza