<<< Vissza

Mozgás az egészségért
A cukorbetegek világnapján

2004. november 12.

 
Szentesen 12 éve létezik egy egyesület, amely segítséget és támogatást nyújt a cukorbetegségben szenvedőknek. Az egyesület vezetője dr. Szerb János belgyógyász főorvos, diabetológus. Elsőként a szervezet tevékenységéről kérdeztük.

- Ez igen sokrétű - válaszolta a főorvos. - A napi orvosi ellátás, a kontrollok alkalmával nincs mód és lehetőség arra, hogy ezt a bonyolult, szövődményekben gazdag betegséget megfelelően átbeszéljük a beteggel. Tanácsokat adjon, a táplálkozására, életvitelére vonatkozóan. Ezért civil szervezetként fel kell vállalnunk azt a pótoktatást és azt a folyamatos képzést amivel a beteget képessé teszi arra, hogy saját betegségét maga kezelje, és az orvos csak tanácsadóként működjön közre. Itt a betegen áll, hogy azokat az ismereteket, amiket az egyesületben pluszként elsajátít, hogyan építi be a napi kezelésébe. Akár a diétás, vagy a gyógyszeres kezelés változtatásába. Ettől függ az, hogy a szövődmények korán vagy későn jelennek meg. Hogy milyen életminőséget képes elérni. Ezért kell, hogy minél többen jöjjenek az egyesületbe.

A harminc év feletti korosztály, a túlsúlyosak és az elhízottak a legveszélyeztetettebbek Szerb doktor szerint. Ebben a vonatkozásban azt mondhatjuk, ma Magyarországon minden nyolcadik emberre a cukorbetegség ott leselkedik. Néhány évtizeddel ezelőtt nem tudtuk volna elképzelni, hogy serdülőkorban, sőt kisgyerekkorban is megjelenik a II-es típusú cukorbetegség, amely a diabétesz 80-85 százalékát jelenti - mondja a főorvos.

- Ez mind a mozgásszegény életmód, a zsíros, energiadús, szénhidrátteli étrend, a stressz, a környezeti ártalmak, a genetikus hajlam, egyre inkább fiatalabb korosztálynál jelennek meg, nem véletlenül nevezték el az "Új világ betegségének". Sajnos nem túlzott az a jóslás, hogy 2010-ben 200 millió ember lesz a világon cukorbeteg. A mai környezetben nem látható, hogy a betegségben száma szenvedők csökkenne. A gyerekek már az óvodában a számítógép előtt ülnek, nem megfelelően táplálkoznak. Kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, viszont rengeteg cukrot és szénhidrátot. Nem táplálkoznak változatosan, alig esznek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket. Hétvégenként üresek a játszóterek, mert mindenki a tv előtt ül, és figyelmen kívül hagyja azt, ami egészséges. Megjelentek az elektromos játékok - kerékpárok így már a mozgás is háttérbe szorul.

- Szentesen hányan szenvednek ebben a betegségben?

- Hozzávetőleges számaink vannak csak. A lakosság 6-7 %-a és legalább ugyanennyien vannak, akikről nem tudunk.

- Hogyan ismerhető fel a betegség?

- A cukorbetegség a legalattomosabb betegség, mert számos olyan tünete van, ami más betegségre is következtetni enged. Az abszolút tünetszegény állapottól kezdve a kifejezett szomjúságérzetig (napi 5-6 liter folyadék), látásromlás, idegrendszeri bántalmak, fogak meglazulása, kihullása és számos olyan tünetcsoport, amely más betegségekkel összetéveszthető. Ezért lenne fontos a veszélyeztetett korosztálynak, az elhízottaknak és a túlsúlyosoknak a szűrővizsgálata. Az egyesület minden héten pénteken fél 2-től, egyórás ingyenes szűrővizsgálatot tart a rendelőintézetben az első emelet 105-ös szobájában.

- November 12-én tartják a megemlékezést. Melynek szlogenje "Harc az elhízás ellen".

- Minden elhízott ember potenciálisan cukorbetegnek tekinthető. Ezért fontos a tájékoztatás és a megelőzés. Ehhez fog Pogátsa főorvos fontos instrukciókat, tényeket, adatokat szolgáltatni. Emellett kulturális része is lesz a rendezvénynek amellyel szeretnénk kedveskedni a megjelenteknek. És lesz természetesen egy finom, diétás vacsora is, amiből szintén lehet tanulni.

K. A.


<<< Vissza