<<< Vissza

Ötvenéves a teniszpálya

2004. november 5.

 
Rövidnadrágos kisgyermek koromban sokszor megcsodáltam a vörös salakon, hófehér teniszfelszerelésben labda után szaladgáló játékosokat. A tenisz az egyik legszebb és legsportszerűbb labdajáték, amely valamennyi ügyességi sportág közül a legnagyobb erőkifejtésre és küzdelemre készteti a versenyzőket.

Városunkban az első három pálya 1913-ban alakult és még ma is működő szentesi tornaegylet keretein belül épült fel. A kezdeti időszak után bekövetkezett világégés alatt, és közvetlen utána is hosszú időre megbénult városunk teniszélete. A régi ligeti három pálya talaját ellepte a gaz, a méteres cserjebokrok. Az öltöző épületét, a pályák kerítésanyagát saját célra elhordták. A fordulat 1953-ban következett be. Mindent elölről kellett kezdeni. Szentesen is akadtak azonban olyan megszállottak, mint dr. Lakos Sándor, és akik vállalkoztak a lehetetlennek tűnő feladatra: semmiből teniszéletet teremteni, valamint teniszpályát építeni. Szerveztek, kilincseltek, megnyerték ügyüknek a városi tanácsot, a pedagógus szakszervezetet, a helyi sporthivatalt s így komoly erkölcsi, valamint csekély anyagi segítséget kaptak a készülő három teniszpályához. Ekkor alakult meg a Pedagógus Fáklya Sportkör 30 fővel. Nagy örömmel fogadták a sportolók, hogy a városi tanács engedélyezte egy tenisztelep létesítését. A talajmunkálatok elvégzését pedig a Szentesi Fáklya teniszszakosztálynak több mint ötven tagja vállalta.

A mezőgazdasági technikum diákjai az általuk rendezett színielőadás tiszta jövedelméből 500 forinttal járultak hozzá a pályaépítéséhez és hasonló felajánlást tett a gimnáziumi ifjúság is. Színházi előadásokat rendeztek, valamint sok társadalmi, fizikai talajmunkával segítették elő és 1954 tavaszán már pattogott a teniszlabda.
Az ünnepélyes megnyitott Asbóth József - Ádám András, a magyar Davis-kupa csapatjátékosaival rendezték meg 1954. szeptember 19-én. Két pályán iskolai tanteremből kiszállított pódiumokból lelátó készült, hogy mindenki jól láthassa, élvezhesse a játékot. Az üzembe helyezett új pályákon nagyon szerény körülmények között működtek, öltözők nélkül, két fabódéval, egy-egy mosdólavórral, ami ma már elképzelhetetlen. Ilyen mostoha körülmények között is már a megnyitás évében, a három pálya kevésnek bizonyult. A tenisz iránt érdeklődő nagyon lelkes fiatalok és felnőttek tették zsúfolttá a pályákat annyira, hogy a fejlődés szükségessé vált.

1955-ben a megnövekedett teniszigények kielégítésére a városi tanács, a Széchenyi ligetben a Kurca partján kijelölte az új pályákat és az öltözőket. Erőteljes ütemben, sok társadalmi munkával megkezdődött és az évek folyamán nehéz, de küzdelmes munkával 1985-ben teljesen befejeződött a 12 pályát magába foglaló teniszlétesítmény építése. A fiatalság segítségével, csaknem két holdnyi területen talajmunkával kezdtek és ennek befejezése után a lelátók kialakítása és a klubház alapjának kijelölése is megtörténhetett. Átadása 1959-ben volt, s a Magyar Teniszszövetség jutalmul Szentesen rendezte meg az ifjúsági és serdülő magyar országos bajnokságot. A teniszlétesítmény szomszédságában parlagon lévő kézilabdapályát újra 1994-ben teniszpályává alakították át. A fejlődés azonban napjainkban sem állt meg, hiszen a közelmúltban a 12 pályás teniszközpontban hosszú évek álma valósult meg azzal, hogy fedett teniszpálya is rendelkezésre áll.

(folytatjuk)
D. V. Z.


<<< Vissza