<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. november 5.

 
Tökpüréleves - sütőtökből

Hozzávalók: 25 dkg sült tök, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 tojássárgája, 1 kanál ételízesítő, 2 dkg vaj, só, zsemle.

Elkészítés: A sült tököt szitán áttörjük és a pépet egy kevés vajjal elkeverve néhány percig pároljuk. Feleresztjük kb. negyed liter vízzel, simára keverjük, 1 kanál életízesítőt, sót teszünk bele és 1 kanál liszttel elkeverve 1 dl tejföllel behabarjuk. Néhány percig forraljuk. Közben a 2 tojássárgáját egy kávéskanál vajjal elkeverjük és állandó kevergetés közben ráöntjük a forró levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Ínyenctekercs

Hozzávalók: 1 nagyobb pulykamell, 15 dkg rizs, 5 dkg gomba, 1 egész tojás, 1 nagy csokor petrezselyem, zsír, ételízesítő, 1 kávéskanál reszelt hagyma, só, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A lefilézett pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiverjük és megsózzuk. A rizst egy kevés zsíron átforrósítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, belekeverjük az ételízesítőt. Az apróra vágott gombát egy reszelt hagymával, egy kanál zsírban, vágott petrezselyemmel megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Összekeverjük a párolt rizst a gombával, a nyers tojással és a hússzeletekbe töltjük, majd összetekerjük, mint a töltött káposztát. A tekercseket a megmaradt zsírban átsütjük, majd mindig kevés vizet öntve alá - fedő alatt - puhára pároljuk. Ha jól megpuhult, zsírjában elkeverjük a tejfölt, ízlés szerint sózzuk és még egyszer felforraljuk. A tekercseket ferdén szeletelve tálaljuk. Vajas burgonyát adunk hozzá. Jó étvágyat!


<<< Vissza