<<< Vissza

Kilenc huszár találkozott

2004. november 5.

 
Huszártalálkozót rendeztek a laktanyában. Az eseményre az 1945-ig a laktanyában szolgált Simonyi Óbester Huszárosztály még élő tagjait hívták meg. Az eltelt időt mutatja, hogy a találkozóra mindössze kilencen jöttek el. Nemcsak Szentesről, hanem Békéscsabáról és Vésztőről is voltak vendégek. A baráti hangulatú összejövetelen Kovács István dandártábornok a műszaki dandár múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt a régi huszároknak. Elmondta, hogy sajnos a találkozón megjelenők létszáma évről-évre csökken.

A találkozó után a Bánomháti temetőben lerótták kegyeletüket a vendégek az 1944 októberében Szentes környékén elesett katonák sírjainál.

A II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár 1997 óta viseli ezt a nevet. Előtte műszaki alakulat volt. Akkor a szegedi műszaki dandár az ercsi műszaki ezred és a szentesi műszakiak összevonásával jött létre a műszaki dandár. Az utóbbi évek jelentős változása közé tartozik a stratégiai és a haderő átalakítás. Mint Kovács István elmondta, ők ezen csak nyertek, mivel 2008-ig közel 80 %-kal emelkedik majd a létszám.

A laktanya sokat változott az elmúlt időszakban, amit a volt katonák is észrevettek. A régi legénységi épületek, melyekben az ő idejükben csak lavórban volt víz és az is csak hideg, mára már a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve.

A leglényegesebb változás az, hogy leszerelt az utolsó sorkatonai állomány. A dandártábornok elmondta ezután a krumplipucolás és a laktanyasöprés már civilek feladata lesz. Mint ahogyan a laktanya őrzése is. Az előzetes aggodalmakkal ellentétben a laktanya parancsnoka szerint ez valószínűleg pozitív irányban jelent majd változást.
A régi huszárok közül való Forrás János is, aki 91 éves kora ellenére is eljött a találkozóra. A vésztői idős bácsi nagy örömmel beszélt a Szentesen töltött időszakról. Sok emlék köti őt ide, és attól eltekintve, hogy nagy volt a fegyelem, ő mégis a katonaéveket tekinti élete legszebb időszakának.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza