<<< Vissza

Kézfogás vagy halálos ölelés

2004. november 5.

 
Hősies helytállás, anyagi erőfeszítés jellemezte az elmúlt öt évet - mondta Szűcs György, az Iparosok Országos Szövetségének elnöke a szentesi gyűlésen. A 280 tagszervezettel rendelkező IPOSZ 50 ezer tagot számlál. A segítő családtagokkal közel négyszázezer személynek az életkörülményeit próbálja megoldani.

- Az anyagi teherbíró-képességet jóval meghaladó elvonási rendszer közepette végezzük munkánkat. A kézműiparban egyre inkább visszatérünk a kisiparos, iparos szóhasználathoz, jó lett volna, ha a vállalkozó szó, mint fogalom az emberek körében megbecsülést nyer. Túléltük, de hogyan! Sok az ellenőrzés a különböző szervek részéről. Környezetvédelem, APEH, stb. És büntetnek. Most kezd elválni, ki az, aki jó minőségű munkát, garanciával, jótállással és hosszú időn át megfizethetőt tud nyújtani. A vállalkozás válaszút elé érkezik: összefogás, együttműködés nélkül egyedül marad. Az alkalmazotti fizetések nem nőnek, az önkormányzati beruházások összegei nem nőnek. Innentől kezdve a kérdés úgy vetődik fel, hogy kényszervállalkozók vagyunk-e, vagy vállalkozói kényszerben vagyunk, mert nincs máshonnan megélhetést teremteni - jelentette ki az elnök, majd így folytatta:

- Pénztárcánkat senki nem tömi meg, de ne is ürítse ki! Lehetséges, hogy azt mondjuk, itt meg kell állni! Úgy hittük, a magyar politikában, a gazdaságban országos szinten kialakulhat egy olyan együttműködés, amelyben az észérv, és nem a szívérv dominál. Hát nem azon az úton haladunk. Nincs bizalom azokkal a jogszabályalkotókkal szemben, akik a szavakat és a tetteket nem tudják összehozni.

Állítom, a munkánkkal semmi baj nincs nyugaton. Az ott kifizetett pénzzel meg nekünk sincs. Akkor hogy lehet az, hogy idehaza a munkánknak nincs meg az értéke!? Minőségi javulás nélkül ez az ország nem fog előre jutni. Ez a piac sajnos nem prosperál, így nagyon nehéz dolgunk lesz, de nem megvívhatatlan. A bázis került veszélybe. A versenyképesség nem más, mint többet kell gyártanom, mint az előző évben, kevesebbet kellene költenem költségben, hogy a környező országok előnyeit ki tudjam védeni. Szlovákiában 19 százalékos áfa van, nálunk 25. A költségvetés számai hetenként változnak, ebben a helyzetben kell azt mondanunk, hogy a vállalkozásoknak jövőre és még 2006-ban meg kell alapozniuk a kreativitásukat. Ha az elkövetkező hónapokban nem történik döntő lépés a szakmunkásképzés, az alapképzés, a felnőtt- és mesterképzés rendszerében, gondok lesznek az országban. A befizetett pénzek a kormányzatnak sem elegendők, ezért fontos, hogy a helyi vállalkozói kör a helyi önkormányzattal szoros kapcsolatban legyen, mert együtt sírunk, együtt nevetünk.

Az új adóknál vannak problémák. Egy munkanélküli rendszerben nagyon nehéz a dolgunk. Kézfogás ez vagy halálos ölelés. A lényeg: szociális ellátó rendszer nélkül nem lehetünk tovább, mert gúzsba köti a vállalkozói készséget. Az összefogás soha nem volt ennyire fontos, mint most. A vállalkozónak ma a tulajdonos oldaláról soha nem látott erőfeszítéseket kell tenni. Nem most fogjuk a sarokházainkat felépíteni, de a meglévő házainkat ne vigye el senki. Ne egymás ellen, hanem egymás mellett dolgozzunk - mondta az elnök.

Lovas József


<<< Vissza